Antibiootikumidele allumatud bakterid kujutavad inimkonnale suurt ohtu

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Superbakterit MRSA kandev patsient haigla turvauste taga.
Superbakterit MRSA kandev patsient haigla turvauste taga. Foto: Reuters / Scanpix

Suurbritannia kõrgem meditsiiniametnik Sally Davies hoiatas, et antibiootikumiresistentsusest on saanud katastroofiline oht. Kui kogu maailm ei panusta teadustööle ja uute ravimite väljatöötamisele, võib tulevikus iga väiksemgi operatsioon kujuneda eluohtlikuks infektsioonide tõttu, mida ei osata ravida.

Suurbritannia kõrgem meditsiiniametnik Sally Davies kinnitas, et meditsiin vajab innovatsiooni, et võidelda antibiootikumidele allumatute infektsioonide vastu, kirjutab Reuters.

Daviesi sõnul on viimase kümne aasta jooksul välja töötatud ja turule toodud väga vähe uusi antibiootikume. Samal ajal kasvab infektsioonide arv, mis ei allu antibiootikumidele. Seega käib võitlus ajaga.

«Antibiootikumiresistentsus kujutab katastroofilist ohtu. Kui me kohe ei tegutse, siis igaüks meist võib järgneva 20 aasta jooksul sattuda väikese lõikuse pärast haiglasse ja surra infektsiooni tõttu, mida ei saa antibiootikumidega ravida,» ütles Davies. «Rutiinsed operatsioonid võivad osutada surmavaks,» lisas ta.

Antibiootikumidele allumatu superbakter MRSA tapab igal aastal Ameerikas umbes 19 000 inimest, mis on rohkem kui HIV ja AIDS.

Samuti levib üle kogu maailma superbakter NDM1, mille levik sai alguse Indiast.

Birminghami ülikooli mikrobioloogia professor Laura Piddock tervitab Daviesi katset suurendada teadlikkust. Piddocki kinnitusel on vajalik uurimustöö, et leida uusi ravimeid.

Davies kutsus üles valitsusi, organisatsioone ja maailma terviseorganisatsiooni tegutsema ning kaasa aitama innovatsioonile ja investeeringute tegemisele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles