Euroopa Komisjon: nulltolerants naiste suguelundite moonutamisele

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Saabuva naistepäeva vaimus liitusid Euroopa Komisjoni asepresident ja õigusvolinik Viviane Reding ning siseasjade volinik Cecilia Malmström inimõiguste aktivistidega, et kuulutada välja nulltolerants naiste suguelundite moonutamisele.

Komisjon kutsus kokku kõrgetasemelise ümarlaua, et arutada, kuidas Euroopa Liit saaks aidata liikmesriikidel välja juurida naiste suguelundite moonutamise kommet, kirjutab Euroopa Komisjon oma kodulehel.

Samaaegselt ümarlauaga algatas komisjon avaliku arutelu, et koguda mõtteid, kuidas Euroopa Liidu tasemel oleks võimalik naiste suguelundite moonutamisega võidelda. Ideede kogumine kestab kuni 30. maini.

Komisjon teatas ka, et liikmesriike toetatakse 3,7 miljoni euroga, et nad tõmbaksid rohkem tähelepanu naistevastasele kuritegevusele. Lisaks toetatakse valitsusväliseid organisatsioone ja teisi ohvritega töötavaid asutusi 11,4 miljoni euroga.

«Euroopa Komisjon ühendab jõud mõningate väga inspireerivate naistega, et kuulutada välja nulltolerants naiste suguelundite moonutamisele. See on äärmiselt kahjulik praktika, mis rikub naiste ja tüdrukute inimõiguseid. Euroopa Liit võitleb selle nimel, et suguelundite moonutamine lõppeks,» ütles komisjoni asepresident Reding. «Kutsun üles kõiki, kes sellest teemast midagi teavad, oma mõtteid jagama, kuidas naiste suguelundite moonutamisega võidelda.»

Redingu palvel koostas Euroopa Soolise Võrdõiguslikkuse Instituut (EIGE) aruande, milles tuuakse välja 13 liikmesriiki, kus on naiste suguelundite moonutamise ohvreid või potentsiaalseid ohvreid: Austria, Belgia, Taani, Saksamaa, Hispaania, Soome, Prantsusmaa, Iirimaa, Itaalia, Holland, Portugal, Rootsi ja Suurbritannia.

Kuigi kõigis liikmesriikides on paika pandud karistused suguelundite moonutamise eest, leiavad reaalsed süüdimõistmised aset väga harva. Seda seetõttu, et pole piisavalt kogutud süütõendeid või ohver pole soovinud juhtunust võimusid teavitada. Ent suurimaks probleemiks peetakse seda, et naiste suguelundite moonutamise kohta teatakse väga vähe.

Mis on naiste suguelundite moonutamine?

Naiste suguelundite moonutamine on osaline või täielik naiste väliste suguelundite eemaldamine või naiste suguelundite kahjustamine mitte-meditsiinilistel põhjustel.

Seda tehakse kultuurilistel, usulistel või sotsiaalsetel põhjustel noortele tüdrukutele alates sünnist kuni 15. eluaastani. Naiste suguelundite moonutamist peetakse laste kuritarvitamiseks ja naistevastaseks vägivallaks, sel on tõsised füüsilised ja psühholoogilised tagajärjed.

Naiste suguelundite moonutamine toimub harva Euroopa Liidu riikides, seda tehakse siis, kui ELi liimesriiki sisserännanud noor tüdruk läheb lühiajaliselt tagasi oma koduriiki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles