Tänapäeval lõpeb lapsepõlv pärast 12. eluaastat

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lapsevanemate seas läbi viidud uuringust selgus, et vanemate arvates lõpeb lapsepõlv tänapäeval pärast 12. eluaastat. Põhjuseks peetakse «mürgist» segu reklaamidest, internetist ja survest tunda huvi seksi vastu varem, kui selleks valmis oldakse.

Üks kümnest vanemast ütles, et nende võsukese muretu lapsepõlv sai läbi juba 10. aastaselt, sest lastele avaldatakse survet kiiremini üles kasvada, kirjutab The Telegraph.

Vaid kaks protsenti lapsevanematest arvas, et nende järeltulijad on veel 16. aastaselt lapsikud.

Uuringust selgus ka, et tänapäeva lapsed loevad peaaegu poole vähem raamatuid, kui nende vanemad seda samas eas tegid. Nad kuulavad ka vähem muusikat ja jooksevad vähem ringi vabas õhus. Pigem eelistavad tänapäeva lapsed veeta aega üksinda või istuda tundide kaupa arvuti taga mänge mängides.

Kuus vanemat kümnest süüdistasid laste kiires suureks saamises seda, et lapsed puutuvad kokku internetiga ning pooled vanematest pidasid süüdlasteks teleseriaale, mis propageerivad populaarsust keskkoolis ja panevad rõhku välimusele.

Neli vanemat kümnest arvas, et seksuaalse sisuga ajakirjad mõjutavad laste täiskasvanumaks saamist ja üks kümnest süüdistas pruntis huultega Bratzi-nukke. Enam kui pooled vanematest arvasid, et ka rõivatootjatel on oma osa, sest noortele tüdrukutele tehakse miniseelikuid ja ebasobivaid riideid.

Kuid tundub, et suurimaks mõjutaks on lapsed ise, sest kolm neljandikku uuringus osalenud vanematest leidis, et laste koolikaaslased on need, kes survestavad teisi teatud moel käituma või riietuma.

Uuringu autorite jaoks oli šokeeriv fakt, et lapsepõlve lõpuks peetakse 12. eluaastat. «Lastel on vaja aega kasvamiseks ja emotsionaalselt küpsemiseks, et hakkama saada sellega, mis elu nende teele toob. Ühiskonnas tuleks radikaalselt ümber hinnata lapsepõlve tähendus ja kaitsta seda kui hinnalist aega lapse elus,» kommenteerisid nad.

Uuringus osalesid 7-13-aastaste laste vanemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles