Esiglamuuri Pariisist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

New Yorgist algav moenädalate maraton päädib Pariisiga, mis on koduks kõige prestiižikamatele moemajadele ja kõige uhkematele show’dele, mida ületada on raske, teatab Urmas Väljaots.

Samal ajal, kui Eestis valmistusid daamid ja härrad end ritta võtma presidendi vastuvõtu kätlemisvaibal, toomaks meiegi kodudesse natuke glamuurimaiku, olid Prantsusmaa pilgud suunatud nende talvisele glamuuri esiüritusele, filmiauhindade Césarite üleandmisele.

Paar päeva enne Oscareid peetud Pariisi tseremoonia paraku Hollywoodi suure vennaga võrdlust ei kannata. Olgugi et  prantslastel on ette näidata mõned üleilmsed kinotähed ja igal aastal linastub sadu uudisfilme, jääb enamik neist siiski pidama prantsuskeelsesse kultuuriruumi nagu külateatri etendus rahvamajja.

Kriitikud olid nördinud auhinnatseremoonia amatöörliku taseme, nüride naljade, provintsliku upsakuse ja tõeliste filmistaaride ning üritusele omase glamuuri puudumise pärast ja võrdlesid taset nn rämpskanaleil näidatavate tõsieluseriaalide otseülekannetega, erinevuseks vaid osalejate kingade-kleitide maksumus, kui sedagi. Õnneks on jäänud veel Cannes.

Nii kipub see olema igal alal: kvaliteet ning tipptase koondub sinna, kus on maailmas ühe või teise tööstusharu keskus. Olgu see Silicon Valley, Wall Street, Holly­wood või luksustööstuse jaoks Pariis.
Praegu on käimas viimane nädal järgmise hooaja naistemoe show’sid.

New Yorgist algav moenädalate maraton päädib Pariisiga, mis on koduks kõige prestiižikamatele moemajadele ja kõige uhkematele show’dele. Chaneli, Louis Vuittoni ja Diori moelavastusi ületada on raske ja nii kahvatuvad Pariisi kõrval teiste linnade ponnistused nagu Césarid Oscarite kõrval.

Viimasel paaril hooajal on palju elevust tekitanud ka võimsamate moemajade loovjuhtide vahetused. Seegi sesoon pakub moeilmas põnevust, sest Alexander Wang teeb oma debüüdi Balenciaga loovjuhina.

Kuuldavasti tuleb kollektsiooni esitlus kitsamas ringis, vältimaks liigset stressi tekitavat tähelepanu – vaid hetk pärast show toimumist on pildid netis ja looming kogu ilmale kritiseerida. Ka live-striiminguga üle kantavad etendused pole enam mingi uudis, nii et moejanune saab seda nautida kodus nii Tahitil kui ka Tallinnas.

Seekordne tehnoloogiainnovatsioon tuleb aga Karl Lagerfeldilt, kes soovis konkurente üle trumbata esimese neti-otseülekandega oma  esimese butiigi avamispeolt. Kuidas läks, veel ei tea, sest järelkaja pole lehe trükkimineku hetkeks veel tulnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles