Vead, mis võivad sulle maksta unistuste töökoha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arvatavasti teevad paljud, kes kandideerivad sinuga samale töökohale, järgnevaid vigu. Õnneks sina oskad neid vältida.

Sinu Twitteri-postitused on lapsikud

«Ma viskan alati tööle kandideerijate Twitteri kontodele pilgu peale,» ütleb PR firma president Alison Brodi.  «Tean, et Twitter on täiesti mitteametlik koht, kuid infovoog, mis sisaldab palju tobedaid lühendeid, jätab inimesest 12aastase mulje ning ei tee teda kindlasti ihaldusväärseks töötajaks.» Samuti peaksid vältima töö ajal Twitteris säutsumist, pidevalt vaba aja plaanidest rääkimist ja vandumist.

Mis oleks positiivne? Arukad vastused säutsudele ning tööalaste asjade mainimine. Brodi sõnul rääkis üks hiljutine töölekandideerija Twitteris mõnest kliendist, keda Brodi firma esindab, mis näitas selgelt, et talle pakub ettevõte huvi. Ta saigi ihaldatud töökoha.

Sa kuritarvitad oma tutvusi

Tööandjad suhtuvad tutvuste kasutamisse küll positiivselt, kuid hiljutise uuringu kohaselt on lausa 32 protsenti suurtest firmadest saanud soovituskirju oma kandidaatide vanematelt, mis on täiesti kohatu. «See jätab mulje, nagu oleksid sinu vanemad sellest tööst rohkem huvitatud kui sina,» selgitab raamatu «The Wall Street Professional's Survival Guide» autor Roy Cohen. Las sinu ema, isa või kes iganes teeb vajaliku sissejuhatuse, siis aga saada ise meil või helista firmasse, öeldes, et tahaksid väga nendega lähemalt tutvuda. Coheni sõnul näitab see, et oled küps ja karjäärile keskendunud.

Sa ülehindad enda arvutikasutamisoskust

Märge CV-s, et oled osav MS Office'i kasutaja, on mõttetu. See on sama enesestmõistetav kui fakt, et suudad enda postkasti sisse logida. Ei ole sa ka mingi imelaps, kui oskad Twitterisse postitusi teha – kõik teevad seda. Brodi ütleb, et ta näeb oma töös väga palju ankeete, kus internetiturundus on kirja pandud oskusena, ent peagi selgub, et kandidaat mõtles selle all Facebooki kasutamist. Kui sul pole kogemusi mitme tuhande kasutajaga konto haldamises, ära parem maini midagi.

Oled liiga sõbralik

Loomulikult on okei, et guugeldasid enda intervjueerijat või otsisid tema kohta infot LinkedIn'ist – tõenäoliselt tegi tema sama. See on suurepärane viis koguda taustainfot teievahelise jää murdmiseks. Kuid jälgi hoolega, kuidas sa leitud teavet kasutad. «Ma mainisin kord ühele kandidaadile, et olin netist märganud, et ta mängib võrkpalli, ning ütlesin, et ka mulle meeldib see,» meenutab spaaketi president Mike Indursky. «Vastuseks küsis ta mu pikkust ning sundis mind seejärel temaga selgasid kokku panema, et näha, ega ma ei valetanud.» Jää professionaalseks – ka siis, kui vestlus muutub personaalsemaks.

Su õlul on sõna otseses mõttes suur koorem

Jäta kõik ebavajalik koju. Indursky räägib, kuidas tema kontorisse tuli kandidaat, kellel olid kaasas hiiglaslikud ostukotid. «See jättis mulje, nagu meie intervjuu oleks tema jaoks vaid peatus kiires päevas.»

«Lisapagas» jätab sinust korratu ja organiseerimisvõimetu mulje. Jäta ka latte-tops hilisemaks. «Kui ilmud tööintervjuule, kohv kaasas, jääb mulje, et tulid minuga niisama jutustama,» selgitab värbamisfirma mänedžer Suzanne Gleason. «Lisaks sellele muutun kadedaks, et mul polegi peos head kohvi.»

Kiidad lisahüvesid, mitte töökohta ennast

Ka siis, kui said pakkumise eriti heade hüvedega firmalt, proovi end tagasi hoida ja ära maini nende megalahedat kohvikut või mõnusat töökeskkonda – keskendu teemadele, mille eest sa reaalselt palka saaks. Gleasoni sõnul tahetakse inimese käest kuulda, miks ta konkreetset firmat armastab. «Ma tahan teada, kuidas sinu huvid ja anded sobivad kokku antud töökohaga.» Leia pakutava töö kirjeldusest üks konkreetne asi, milles sa tõeliselt hea oled, ja panusta vestlusel sellele.

Lähed riietusega liiale

Leheküljed nagu renttherunway.com aitavad sul küll töövestluseks mõjuvat outfit'i kokku panna, ent tasub ka ettevaatlik olla. «Mul oli kunagi intervjuu naisega, kes kohe kohtumise alguses enda uhke käekoti minu lauale viskas,» meenutab meediavaldkonna juhtivtöötaja. «Ta tahtis, et ma tema kotti märkaksin. Kuna tal polnud piisavalt enesekindlust, siis tundus, nagu ta oleks kasutanud kotti enda tõestamiseks.»

Muidugi peaksid töövestlusel kena välja nägema ja ka disainerrõivad pole patt, kuid ära püüa neid rõhutada (ka mitte siis, kui lähed töövestlusele moefirmasse). Usu meid – nad märkavad su head maitset niikuinii.

Kiitled liiga vara

Oota vähemalt seni, kuni hoonest välja saad, enne kui hakkad telefoni teel seletama, kuidas sul läks. «Kord kuuldi üht kandidaati WC-s uhkeldamas, kuidas ta soovitud töökoha kindlalt endale napsas,» räägib praktikantide otsingumootori tegevjuht Shara Senderoff. «See kõlas väga ülbelt ja me ei helistanud talle kunagi tagasi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles