Lugeja küsib: millal see puberteet ükskord ära lõpeb?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Millal see puberteet ükskord ära lõpeb? Oleme mehega kannatanud oma 16-aastase tütre tujude käes juba mitu aastat ja enam ei jaksa,» kurdab lugeja.

Siiri Tõniste
pereterapeut

Laias laastus jääb puberteet 11–19 eluaasta vahele. Puberteet pole enamasti kindla alguse ja lõpuga periood, vaid noore inimese jaoks äärmiselt oluline iseenda tundmaõppimise aeg. Puberteedi algus tähendab üldiselt seda, et lapse «kasvatamise» aeg on möödas ning edaspidi on koostöö ja vastastikku üksteist aktsepteeriv suhe see, mille poole püüelda.

Teismelisele saab teha ettepanekuid ja avaldada oma arvamust, samas tuleb aktsepteerida tema valikuid. Vanematele «ei» ütlemise õppimine on üks olulisemaid oskusi, mida tuleb teismelisel omandada – selleks, et ta endale edaspidi «jah» suudaks öelda.

Kui kohtlete oma teismelist sellise lugupidamisega nagu igat teist täiskasvanud inimest, õpib ta oma tujusid paremini kontrollima ja käituma järjest vastutustundlikumalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles