Kampaania: abort tuleks omast taskust kinni maksta

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Üle Euroopa loodetakse koguda miljon allkirja abordi maksumaksja rahast kinnimaksmise vastu, allkirju ootab ka sarnane petitsioon Eesti valitsusele. Postimehe arvamusportaal avaldab Eesti Kirikute Nõukogu toetatava üleskutse teksti täismahus.

Meie kõigi elutee algas emaüsas — me kõik olime kunagi sündimata inimesed. Olgugi, et tilluke ja habras — iga sündimata inimene on üks meie seast ning väärib hoolt ja armastust.

Kahjuks on aga kurb tõsiasi, et igal aastal kustutatakse Eestis abordi teel enam kui 7 000 sündimata lapse eluküünal. Viimase poole sajandi vältel on Eestis abordi ohvriks langenud koguni enam kui 1,5 miljonit last. Euroopa Liidu liikmesriikides tehakse igal aastal ühtekokku miljoneid aborte.

Õiguskantsler Allar Jõks kinnitas juba oma 2002. aasta vastuses Eesti Kirikute Nõukogu avaldusele, et sündimata inimesed on põhiseaduse kaitse all ning et riigil on kohustus kaitsta sündimata inimeste õigust elule. Tema sõnad kõlasid nii:

«Loote arenguetapid ei mõjuta seega mingil määral loote inimeseks olemist ning tema inimväärikuse olemasolu, mis jääva suurusena saadab inimelu algusest lõpuni. Inimelu tähendab seega ka veel sündimata elu ning seega kaitseb põhiseaduse paragrahv 16 ka loodet. [...] Loode on seega iseseisva õigushüvena põhiseaduse kaitse all. Riigi kaitsekohustus ei keela mitte ainult vahetut sekkumist loote eluõigusesse, vaid ka paneb riigile kohustuse loote eluõigust kaitsta.»

Sellest hoolimata rahastab vabariigi valitsus aborte meie kõigi maksurahaga ja seda olenemata abortide põhjusest. Ka Euroopa Liit kasutab maksumaksjate raha selleks, et finantseerida erinevaid organisatsioone, mis tegelevad abortide tegemise ja propageerimisega nii Euroopas kui ka mujal.

Maksumaksjate raha kasutamine abortide rahastamiseks on väga paljudele inimestele vastuvõetamatu.

Seepärast on pea kõigis Euroopa Liidu liikmesriikides alustatud kampaaniaga «Üks meie seast», mille raames kogutakse abordi avaliku rahastamise lõpetamiseks võimalikult palju allkirju, et esitada need Euroopa Komisjonile ja liikmesriikide valitsustele.

Selleks, et Euroopa Komisjon algataks abordi avaliku rahastamise lõpetamiseks eelnõu, tuleb kodanikeinitsiatiivi raames koguda kokku vähemalt miljon allkirja vähemalt seitsmest Euroopa Liidu liikmesriigist. Seejuures tuleb Eestist kokku saada vähemalt 4 500 allkirja.

Lisaks Euroopa Komisjonis abordi avalikku rahastamist keelava eelnõu algatamisele peame aga taotlema abordi avaliku rahastamise lõpetamist ka meie omas Eestis. Selleks kogume toetust veel teisele petitsioonile, mis on suunatud abordi avaliku rahastamise lõpetamisele Eesti Vabariigi Valitsuse poolt.

Teie allkiri on äärmiselt vajalik ja oluline! Üksi ei suuda me kuigi palju, ent üheskoos saame kaitsta ka kõige kaitsetumaid meie seast. Andke oma toetus juba täna allkirjastades kindlasti nii Euroopa Komisjonile kui ka Eesti valitsusele suunatud petitsiooni.

Üle-euroopalist kodanikualgatust «Üks meie seast» viib Eestis läbi sihtasutus Perekonna ja Traditsiooni Kaitseks, mida juhib õigusteadlane Varro Vooglaid. Kampaaniat toetab Eesti Kirikute Nõukogu, mistõttu kogutakse allkirju kõigi Eesti kristlike usuühenduste kogudustes üle Eesti.

Lisaks kogudustele saab kampaaniale «Üks meie seast» toetust avaldada internetis. Lisainfot üle-Euroopalise kampaania kohta saab aadressilt www.oneofus.eu. Kampaania vältab 10. maini, mil kõik kogutud allkirjad antakse üle pädevatele ametiasutustele.

Eestis ei ole abort hetkel tasuta - tehisabort naise enda soovil (koos anesteesiaga) tuleb maksta kinni 30 protsendi ulatuses (44,73 eurot), medikamentoosne abort 50 protsendi ulatuses (33,97 eurot).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles