Neli lihtsat ja kiiret moodust, kuidas stressiolukorras end rahustada

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ärevas olukorras kipub paanikatunne võimust võtma ning kõik mõistlikud mõtted kaovad peast. Kuidas sellisel hetkel end maha rahustada?

Oprah.com kogus ekspertidelt neli kiiret lahendust, kuidas paanikaolukordades rahu säilitada.

Loe oma hingetõmbeid

Kui soovid end maha rahustada, siis sügavad hingetõmbed on esimene samm. Sundides end sügavalt hingama, veenad oma keha vabastama rahustavaid hormoone ning seeläbi paraneb ka su enesetunne. Hinga sügavalt sisse ja tunne, kuidas su rindkere paisub. Tee seda võimalikult aeglaselt, loe samal ajal vähemalt kolmeni. Seejärel hinga aeglaselt välja, samuti kolmeni lugedes. Pole tähtis, kas teed seda ühe minuti või viis minutit, see muudab sind tunduvalt rahulikumaks.

Ole hetkes

Meie mõtted on pidevalt minevikus või tulevikus kardame seda, mis pole veel juhtunud või tunneme depressiooni selle pärast, mida enam muuta ei saa. Kuid mida rohkem õpid hetkes viibima, seda vähem ärevust tunned. Näiteks nõusid pestes ära mõtle oma muredele, vaid keskendu oma tegevusele veele, soojusele, käes olevale taldrikule. Seda võib teha ükskõik millise tegevuse puhul.

Pinguta ja lõdvesta

Pinguta hingamise ajal oma otsmikulihaseid ja nägu ning hoia neid pinges mõne hetke. Kui lõdvestad aeglaselt neid lihaseid, hinga täielikult välja ja rahune. Tee seda terve kehaga, liikudes järjest alumiste lihaste juurde. Pingutus ja lõdvestus on füüsiline vihje kehale, et see laseks stressil minna.

Tee suitsupaus (ilma suitsetamiseta)

Mõnes mõttes on suitsetajad õigel teel kui nad astuvad värske õhu kätte, et läita suits, teevad nad üht kõige olulisemat ja ühtlasi raskemat asja stressist vabanemise juures: nad teevad pausi. Nad kaugenevad teadlikult kõigist muredest ja eemalduvad kõigist märkidest, mis sunnivad neid rohkem tööd tegema. See lülitab loomulikult välja ajus oleva alarmi. Kuid sa ei pea selleks hakkama suitsetama. Mine lihtsalt stressi tekitavatest faktoritest mõneks hetkeks eemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles