Lugeja küsib: kas laste ema saab kohtu abil nõuda, et isa tegeleks oma lastega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Naine24 portaali rubriigis «küsi nõu» küsib naine perekonnaõiguste eksperdilt, kas tema elukaaslane on sunnitud oma endise naise soove täitma ja seetõttu kas lastega tegelema või rohkem alimente maksma.

«Elukaaslasel on eelmisest kooselust 3 last, kelle ellu ta ei kuulu, kuna ei saa laste emaga hästi läbi. Nüüd kui mees esimest korda pärast lahkuminekut on uue naise leidnud, on hakanud laste ema pommitama nõudmistega. Mu elukaaslane maksab korralikult kohtu poolt määratud alimente, hea tahte eesmärgil on vahel isegi rohkem andnud, kui lastel on midagi väga vaja olnud. Nüüd aga ähvardab laste ema kohtuga ja nõuab veel, et mu elukaaslane hakkaks üldse kõiki lastega seotud kulutusi maksma, kuna ta ei tegele nendega. Kas tal on õigus midagi veel lisaks kohtu kaudu nõudma hakata? Ta väidab, et kohtu kaudu saab sundida isa lastega tegelema. Meie oleme nüüd mures, kuna ei teagi, mida teha. Kas peab kartma midagi või ei?» küsib lugeja.

Vastab perekonnaõiguse ekspert Hanna Kivirand

Laste isal lasub seadusest tulenevalt nii õigus kui ka kohustus oma lastega suhelda ja kui ta seda vabatahtlikult ei tee, võib laste ema seda põhimõtteliselt nõuda küll, esitades avalduse isa ja laste suhtluskorra kindlaksmääramiseks.

Elatisraha suurendamiseks on alust siis, kui lapse/laste vajadused on suurenenud. Kui vanemad elatise suurendamises omavahel kokkuleppele ei saa, on elatist saaval vanemal tõepoolest õigus vastava nõudega kohtu poole pöörduda, kuid see eeldab, et laste suurenenud kulusid on võimalik ka tõendada.


 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles