Viis põhjust, miks naised petavad

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Enamik uuringutest väidavad, et 10-20 protsenti meestest ja naistest petavad varem või hiljem oma kaaslast, kellega nad on monogaamses püsisuhtes.

Kui on teada, et pea sama suur hulk naisi võivad olla truudusetud kui mehed, siis miks püsib stereotüüp, et vaid mehed on petjad?

  1. Lääneühiskonnas antakse mehele vaba seksuaalkäitumine kergemini andeks kui naisele (naistemees on tegija, mitmete suhetega naine aga häbiväärne), kirjutab Huff Post.
  2. Mehe ego on tundlikum ja seetõttu ei suuda ta isegi arvestada selle võimalusega, et teda võidaks petta.
  3. Suurem osa seksuaalkurjategijatest on mehed, mis võib jätta mulje, et nad on seksuaalselt vabameelsemad.
  4. Naised oskavad mehe eest paremini oma väärtegusid varjata.
  5. Mehed jäävad suurema tõenäosusega petmisega vahele.

Kui kultuurilised eripärad kõrvale jätta, siis on naiste põhjused petmiseks meeste põhjustest sageli väga erinevad. Naise motivatsioon petta on seotud psühholoogilise ja füsioloogilise arusaamisega sellest, mis stimuleerib naise füüsilist ja emotsionaalset erutust/seksuaalsust. Näiteks eelistavad mehed puhtalt seksuaalset kogemust, et vältida emotsionaalset seotust. Selleks sobivad neile hästi pornograafia, stripiklubid või prostituudid. Naisi erutab seksuaalselt pigem erootika, mis on seotud tunnete või romantikaga – raamatud ja tundeküllased filmid.

Briti abieluväliste suhete kohtinguportaal Undercover Lovers tegi oma liikmete seas küsitluse, millele vastas umbes 2000 naist ja 2000 meest, et teha kindlaks, millised on nende petmisharjumused. Naispetjatest avaldas 57 protsenti, et neil on tundeid mehe vastu, kellega neil on armusuhe. Vaid 27 protsenti meestest sai väita sama. Selle mitteametliku uuringu põhjal võib eeldada, et naised ootavad salasuhtelt rohkem emotsionaalset lähedust, kuigi mehed võivad tunda teisiti.

Miks naised petavad?

  1. Ta tunneb, et teda ei hinnata, ta on kõrvalejäetud ja partner ignoreerib teda. Naine, kes tunneb, et on pigem majapidaja, leivateenija või lapsehoidja, on haavatavam, sest ta ei tunne end täisväärtusliku naisena. Kui ühtäkki pööratakse rohkem tähelepanu talle endale, mitte neile ülesannetele, mida ta täidab, võib see olla väga ahvatlev.
  2. Ta tahab intiimsust. Mehest rohkem vajab naine mehega mitteseksuaalset lähedust. Puudutamist, suudlemist, kaisutamist, kingitusi, meeles pidamist ning mis kõige tähtsam, sisukat suhtlust. Naised, kelle vajadusi ei täida nende peamine partner, võivad hakata seda otsima mujalt. Vajakajäämisi tundemaailmas võivad nad üritada korvata ka alkoholi või narkootikumide tarvitamisega, raha raiskamisega, liigse söömise või millegi muuga.
  3. Tal on igav või ta tunneb end üksikuna. Naised, kes on pikka aega üksi (näiteks need, kes on pikalt väikelastega kodus või need, kelle lapsed on juba kodust välja kolinud), võivad tunda, et nende elul puudub sügavam mõte ning selle tühimiku täitmiseks võivad nad astuda salasuhtesse või juhusuhetesse.
  4. Ta ei tunne, et teda armastatakse ja väärtustatakse. Mõnel naisel on püsisuhtele ja partnerile ebareaalseid ootusi. Nartsissistlik või emotsionaalselt ebaküps inimene võib eeldada, et partner peab täitma kõik tema soovid ja olema ka mõtetelugeja, et neid soove käigult ära tunda. Kui nende inimlik ja seega ka ebatäiuslik kaaslane ilmselgelt oma rolliga hakkama ei saa, tundub naisele mujalt tähelepanu otsimine igati õigustatud käiguna.
  5. Tal on lähedushäire. Varajane trauma või seksuaalne väärkohtlemine võib nii meestel kui naistel tekitada täiskasvanueas probleeme paarisuhtes, põhjustada seksisõltuvust või saripetmist. Lapsepõlveprobleemid, millega ei ole tegeletud ja ka emotsionaalne ebastabiilsus panevad ebakindlat naist otsima tähtsustunnet ja järjepidevust intensiivsetest armusuhetest ja seksuaalsest aktiivsusest.

Ebakindlale naisele tundub, et kui ta kontrollib kellegi kirge või suhtesoovi, siis on ta väärtuslikum, tähtsam, ta kuulub kuhugi ja tema tundemaailm on kaitstud. Naissoost suhte- ja seksisõltlased kasutavad seksuaalsuhteid selleks, et rahuldada oma vajadusi ning vältida tõelist lähedust, mis võib tähendada, et nad saavad samamoodi haiget, nagu ka kunagi varem.

Kahtlemata on ka neid naisi, kes petavad oma meest vaid sellepärast, et suhtes pole piisavalt seksi ja füüsilist lähedust. Naised vajavad seksuaalsuhteid samamoodi nagu mehedki. Probleem võib tekkida siis, kui mehe vajadused pole vastavuses naise vajadustega või kui mehel on mõne haiguse tõttu probleeme seksuaaleluga. Ka naine tahab, et teda ihaldatakse ja nõnda võib ta oma vannet murda ka pelgalt seksuaalsetel põhjustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles