Kas seksuaalrevolutsiooni võisid põhjustada antibiootikumid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Antibiootikumikuuri ei tasu pooleli jätta.
Antibiootikumikuuri ei tasu pooleli jätta. Foto: SCANPIX

Seksuaalse vabameelsuse võidukäiku seostatakse tavaliselt rasestumisvastaste vahendite levikuga 1960ndatel aastatel. Kuid juba eelmisel kümnendil hakkasid arstid kasutama penitsilliini, see pidurdas süüfilise levikut ning inimesed muutusid seetõttu julgemaks.

Sellisele järeldusele jõudis USA Emory ülikooli majandusteadlane Andrew Francis, kes analüüsis Ühendriikide 1930.-1970. aastate ametlikke terviseandmeid, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Inimeste seksuaalkäitumise hindamiseks kasutas ta kolme näitajat – kiire levikuga suguhaiguse gonorröa esinemine, teismeliste sünnitajate ja sündinud vallaslaste arv.

1950ndate keskpaigast tõusis kõikide nende esinemissagedus tunduvalt. Samal ajal hakkas vähenema süüfilise põdejate arv.

1930ndatel kardeti süüfilist sama paaniliselt kui 20. sajandi lõpus aidsi. Oli ka põhjust - ainuüksi 1939. aastal suri USAs süüfilisse üle 20 000 inimese.

Pärast sõda muutus varem vaid sõjaväe kasutuses olnud penitsilliin kõigile inimestele kättesaadavaks ning süüfilisehaiged said korralikku ravi.

1957. aastaks oli süüfilisesurmade arv vähenenud 75 protsenti ja süüfilisejuhtude arv koguni 95 protsenti. Ka inimeste suhtumine süüfilisse hakkas muutuma ning haigust kardeti vähem.

Francise sõnul mõjutasid seksuaalrevolutsiooni paljud tegurid, kuid penitsilliini rolli selles on siiani alahinnatud. «Viiekümnendaid peetakse ülikombekaks ajaks. See kehtiski paljude täiskasvanute, kuid mitte noorte kohta. Oluline on aru saada, et süüfilisehirmu kadumine mõjutas seksuaalkäitumist,» selgitas ta.

Penitsilliin vähendas juhusuhetega kaasnevat haigusriski ja inimesed kasutasid seda kohe ära. Majandusteadlane Francis võrdles selle turgudel valitseva nõudluse ja pakkumisega – kui kauba hind langeb, ostetakse seda rohkem.

Uurija kinnitusel võib süüfilise ajaloolise levikut võrrelda tänapäevase HIV-epideemiaga. Ka praegu on tõhusamate viirusevastaste ravimite kasutuselevõtt muutunud mõned inimesed muretumaks ja riskialtimaks.

Uurimus ilmus ajakirjas Archives of Sexual Behavior.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles