«Õhtusöök viiele» retseptid: Uhti kõrtsiemand Kai valmistas kõik road ise

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kai Paks
Kai Paks Foto: Christo Neemre

Teisipäevases «Õhtusöök viiele» kokkas Uhti kõrtsiemand Kai Paks, kes tegi kõik toidud algusest lõpuni ise.

Kai Paks on elurõõmus ja ütlemata särtsakas naisterahvas Tartumaalt. Tema peamiseks aja- ja energiaröövliks on Uhti kõrts, mis on mõeldud eestimaist toitu ja käsitööd armastavatele  ränduritele. Kai sattus kõrtsibisnesi juurde juhuslikult, kuid nagu hiljem selgus, on ka tema esivanemad olnud mitu põlve kõrtsipidajad. See on ka põhjus, miks Kai jaoks ei ole see kõrts lihtsalt töö, vaid missioon suguvõsa pärandit edasi viia ja arendada. Uhti kõrtsis tegeletakse palju erinevate käsitööliikidega, kuid Kaile endale on kõige südamelähedasem nahatöö. Kai on väga seltskondlik ja jutukas, kuid tema olemusest peegeldub tugevalt tema saksa päritolu – ta armastab kõiges täpsust ja korrektsust!  

1.eelroog: Uhti leib võide, hapukurgi ja tervitusnapsuga

Vaja läheb:

1,5 kg rukkijahu

6 spl juuretist

1 liiter vett

3 tl soola

200 ml suhkrut

lina-, päevalille- ja kõrvitsaseemneid

võid (vormi määrimiseks)

Valmistamine:

1. samm

Sega juuretis 1 liitri sooja (36 kraadi) veega. Lisa niipalju rukkijahu, et lusikaga segades paksem hapukooretaoline mass jääb. Kata kauss käterätikuga ja pane 12 tunniks sooja ruumi seisma.

2. samm

Lisa u. 3tl soola (mere, himaalaja vms.), 200 ml suhkrut. Lisa rukkijahu ja sõtku mõõdukalt. Kui soovid säilitada järgmise korra leivateo juuretiseks taignapalli, siis võta nüüd peotäis tainast, lase kausis veidi kerkida ja pane siis külmikusse. Lisa ülejäänud taignasse seemed. Lõpuks määri vorm võiga ja pane tainas vormi (mitte rohkem kui 2/3 vormist, et jääks kerkimise ruumi), silu pealt märja käega ja vajuta taignasse augud. Lase  kerkida u. 3 tundi, kuni augud on täis kerkinud.

3. samm

Küpseta leiba 200 kraadises ahjus 30 minutit, seejärel veel 30 minutit 180 kraadi juures. Ahjust tulnud leib silita märja käega. Oluline on, et vesi ei satuks leiva alla. Serveeri leiba kas taluvõi või toorjuustuga. Kõrvale sobib pakkudakakodutehtdu hapukurki ja tervitusnapsu.

2.eelroog: Pelmeenid ehk Pierogi

Vaja läheb:

Tainas:

1 kilo nisujahu

0,5 liitrit  keefiri

1 muna

1 tl oliiviõli

roosat mäesoola                                 

Täidis:

500 grammi veisehakkliha

300 grammi seahakkliha

1 sibul

musta pipart

roseepipart

Valmistamine:

Kalla enamus jahust lauale hunnikusse, vajuta jahukuhja lohk ja lisa sinna keefir, munad ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küjest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde. Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliiviõli ja sõtku ühtlaselt tainasse. Keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma. Täidiseks haki sibul hästi peeneks. Sega käte abil hakklihast ning sibulast ühtlane mass. Maitsesta peenikese soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Rulli laual tainas õhukeseks. Pane täidis taignale ja vormi klaasi abil tainast välja pelmeenid. Keeda sobiv kogus kohe, ülejäägi saab jätta sügavkülmikusse. Serveeri koos praetud peekoni, sibula ja metsaseentega.

Pearoog: Kartuli-kruubipuder kõrnetega

Vaja läheb:

1 klaas odrakruupi

15 kartulit

100g taluvõid

vett

Valmistamine:

Pane 1 klaasitäis odrakruupi 5-ks tunniks  vette paisuma. Koori kartulid ja lisa paisunud kruubid, kata veega nii, et kartulid ja kruubid oleks veega kaetud. Keeda kruubi-kartuli segu vähemalt 1 tund, seejärel jäta keedupott üheks tunniks kuumakasti hauduma. Maitsesta 1sl soola ja 100g võiga. Tambi ained pudruks ning serveeri praerasva ja lihakõrnetega. Lihakõrnete valmistamiseks võta 1 kg kamaraga värsket viilutatud peekonit ja aseta see pooleks tunniks 200-kraadisesse praeahju, seejärel keera ahi 180 kraadi juurde ja küpseta veel pool tundi. Tükelda lihalõigud, kalla praepannile, maitsesta soola ja pipraga ning prae niikaua, kuni liha muutub krõbedaks ehk kõrneks. Lisaks prae kõrnerasvas sibulat, serveeri kõik toidud eraldi.

Magustoit: Kihiline talutüdruk

Vaja läheb:

pool pätsi tahket koduleiba (2-3 päeva vana)

400g 35% vahukoort

4 sl suhkrut

200g pohlamoosi

100g taluvõid

2 sl suhkrut

Valmistamine:

Peenesta leib ning prae see või sees, praadides lisa 2 sl suhkrut. Leib muutub praadides karamelseks. Jahuta segu maha. Jahtunud leivapuru aseta magustoidu kausi põhja, sellele lisa 1 sl pohlamoosi ja lusikatäis vahukoort. Kaunista peenema leivapuru ja külmutatud pohladega. Magustoidu kõrvale serveeri naturaalset masinakohvi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles