Neli põhjust, miks armumine mõjub tervisele hästi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Head uudised kõikidele armunud tuvikestele: kui teil on plaanis veeta valentinipäev koos kallimaga, siis võib sellest kasu olla teie mõlema tervisele.

Viini meditsiiniülikooli uuringu kohaselt tuleb välja, et kallima kallistamine võib leevendada stressi ja ärevust, alandada vererõhku ning isegi parandada mälu, samas kallistades kontvõõrast võivad tagajärjed olla vastupidised, vahendab Huff Post.

Ei tule ilmselt uudisena, et side kallistamise ja tervise vahel on olemas, kuid see teema muutub eriti päevakohaseks nüüd, kui valentinipäev on kohe kätte jõudmas.

Teadlaste sõnul on kallistamine kasulik tänu oksütotsiini nimelise hormooni tegevusele. Näib, et lihtne kallistus tõstab «armastuse hormooni» taset, mida seostatakse sotsiaalse sideme tekkimisega. Siiski mõjub oksütotsiin naistele rahustavamalt kui meestele.

Arvatavasti on parim uudis see, et kallistamine ei ole ainus võimalus tervise parandamiseks, järgnevalt on toodud mõned muud tegevused, mis võivad vägagi kasulikult mõjuda.

Kaisutamine

Kaisutamine vabastab stressi leevendavat hormooni, oksütotsiini. Kas teadsid, et partneri kaisutamine aitab teil paremini kommunikeeruda? «Mitteverbaalsed suhtlemise viisid võivad väga võimsalt väljendada partnerile, et mõistad teda,» sõnas abielunõustaja David Klow. Ühtlasi aitab see mõista, et partner tunneb sind viisil, mida ei saa alati sõnades väljendada.

Rääkimine

Isegi lihtsalt armsamaga koos aja veetmine võib sind lõõgastada ja alandada vererõhku, võrreldes sellega, kui veedad aega kellegagi, kes on sinu jaoks vähem tähtis. Rääkimata sellest, et avatud suhtlemine tugevdab teie suhet.

Suudlemine

On täheldatud, et ka suudlemine mõjutab oksütotsiini ja kortisooli taset ning täpselt nagu kaisutamine, võib see olla stressi maandava toimega. Üks üllatavamaid kasutegureid suudeldes on suurenenud sülje tootmine. Musitamine aitab pesta baktereid hammastelt ja vähendada hambakattu.

Seks

Lisaks lõõgastumisele ja kalorite põletamisele aitab linade vahel olemine võidelda pisikutega. Seni, kui üks partneritest ei ole haige, aitavad paar seksikat hullamist nädalas toota antikeha, mis võitleb külmetusega. Seks tagab ka parema une tänu keha vallandatud lõõgastavale toimele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles