Marek Morozov: julgen väita, et viiendikul lastest on rasvaprotsent üle tervisliku normi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Morozov (vasakul) ja Ott Kiivikas.
Marek Morozov (vasakul) ja Ott Kiivikas. Foto: AFP / Scanpix

Eratreener ja teismelise poja isa Marek Morozov rääkis Buduaarile, kui tervislik on tema meelest tänapäeva noorte menüü, kas nad harrastavad piisavalt sporti ja kuidas olukorda üleüldiselt paremaks saaks muuta.

Kehalise kasvatuse tunnis käimine pole paraku paljude jaoks just kõige meeldivam tegevus ja siit saabki alguse probleem.

«Et lastel tekiks varases eas harjumus füüsiliselt aktiivne olla, siis arvan et kolm korda nädalas treenida oleks optimaalne. Kas seda tehakse koolis kehalise kasvatuse tunnis või harrastatakse seda muul moel, ei oma niivõrd palju tähtsust, kui see, et treenimine saaks elu loomulikuks osaks,» ütles Marek.

«Paraku on tõesti hetkel kooliprogrammis füüsiline treening üsna madala kvaliteediga ja see mõjutab ka edaspidist harjumust oma tervise eest hoolitsemast. Kuigi treenimine ja tervislik toitumine koostöös on täisväärtusliku elu aluseks, siis peaksime endale teadvustama ka seda, et treenida tuleb selleks, et tervis korras hoida ning kehakaalu reguleeritakse ikkagi toiduga,» rääkis ta.

Kui kõrgelt hindab Marek aga tänapäeva noorte toitumisharjumusi?

«Ütlen ausalt, et asi on ikka päris halb. Kuigi paljud pered on hakanud tervislikumalt toituma, siis on veel suurem osa neid peresid, kelle kehakaal järjepidevalt tõuseb. Julgen väita, et 20 protsendil lastel on rasvaprotsent üle tervisliku normi. See ei ole ainult Eesti probleem, seda võib julgelt nimetada ülemaailmseks epideemiaks. Ülekaalulisus on tänapäeva arenenud maades üks kõige tõsisemaid terviseprobleeme, mis ei puuduta mitte üksnes selle all kannatavaid inimesi, vaid tervet ühiskonda tervikuna. Kõik hakkab pihta ikkagi kodust. Kui vanemad näitavad eeskuju siis pole kahtlustki, et lastel oleksid teistsugused toitumisharjumused. Samuti on suur osa ennetustööl koolidel, aga see on juba riiklik programm. Selles osas on hakanud õnneks natuke jää sulama. Peamised probleemid, mis ülekaalulisusega kaasnevad on südame-veresoonkonna haigused, diabeet, kõrgvererõhutõbi, osteoartriit, rida vähi vorme jne ning see kõik võib avalduda  juba varases noorukieas. Kas me tahame endale haigeid lapsi? Ei taha ju. Selline käitumine on täiesti vastutustundetu. Kui te armastate oma lapsi, siis ärge rikkuge nende elu ära,» manitses Marek.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles