Loomsest toidust loobumine ei mõjuta naiste luutihedust

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Värske uuringu põhjal ei mõju loomse toidu menüüst välja jätmine luudele halvasti
Värske uuringu põhjal ei mõju loomse toidu menüüst välja jätmine luudele halvasti Foto: Elmo Riig / Sakala
Austraalia ja Vietnami uurijad leidsid, et loomsest toidust loobumine ei vähenda keskeas naiste luutihedust.

Uuringus vaadeldi 105 menopausi läbinud budistlikku nunna, kes olid taimetoitlased ning 105 naist, kes sõid ka loomset toitu, kirjutab Healthday.

Sydneys asuva Garvani meditsiiniuuringute keskuse professor Tuan Nguyen sõnas tulemustest rääkides, et mingeid erinevusi naiste luutiheduses ei leitud.

«Sellest tööst selgub, et ehkki uuritud taimetoitlased saavad toiduga tõepoolest vähem valke ja kaltsiumi, on nende luutihedus identne inimestega, kes söövad erinevaid toite, mis sisaldavad ka loomseid valke,» sõnas Nguyen.

«Viiele protsendile lääneriikide inimestest, kes valivad taimetoitluse, on see väga hea uudis,» lisas professor.

Nguyeni sõnul on taimetoitlaste keskmisest väiksem kaltsiumi- ja valgutarbimine arste siiani nende luutiheduse pärast muretsema pannud. Uuring näitas aga, et vastav näitaja on normaalne isegi neil taimetoitlastel, kes loobuvad lisaks lihale üldse kõigi loomsete saaduste, näiteks piima ja muna tarvitamisest.

Uuring ilmus võrguajakirjas Osteoporosis International.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles