Kui palju leidub jookides kofeiini?

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paljud ei kujua oma elu ilma kohvita ette.
Paljud ei kujua oma elu ilma kohvita ette. Foto: SCANPIX

Enne kui hakata pärastlõunast uimasust kohviga peletama, tasuks kokku rehkendada, kui palju kofeiini on juba muude toitudega tarbitud. Võib-olla on päevane kofeiininorm täis ilma tassikese espressota. Keskmise täiskasvanu jaoks peetakse ohutuks 200 kuni 300 mg kofeiini, kirjutab news.com.au.

Tume šokolaad

40 gr – 26 mg kofeiini

Tume šokolaad sisaldab kofeiini väikses koguses – u 26 milligrammi kofeiini 40-grammise šokolaadi kohta. Kofeiini kogus sõltub kakaost, mida šokolaadi tegemiseks kasutatakse. Kui sa ei suuda šokolaadi söömisel piiri pidada ja sööd ära korraga terve suure tahvli, siis võid saada kofeiini rohkem, kui arvata oskad. 40 gr piimašokolaadi sisaldab vähem kofeiini – u 8 mg, kuid seal on rohkem suhkrut ja rasvu.

Tass teed

200 ml  - 30 mg kofeiini

Mustas ja rohelises tees võib olla 20 kuni 45 mg kofeiini, sõltuvalt sellest, kui kaua see on tõmmanud. Kuid ka tugevas teetõmmises on vähem kofeiini kui tassikeses kohvis. Ka jäätee sisaldab kofeiini – u 28 mg 500 ml kohta. Taimeteed nagu piparmünt ja kummel on kofeiinivabad.

Dieet Coca-Cola

375 ml – 48 mg kofeiini

Dieet Coca-Cola võib olla suhkruvaba, kuid see ei ole kofeiinivaba. See sisaldab pea poole võrra enam kofeiini kui energiajook Red Bull. Üllataval kombel on tavalises Coca-Colas kofeiini 36 mg, seda on vähem kui dieetjoogis.

Latte kohv araabika ubadest

180 ml - 60 mg kofeiini

Tavaline araabika ubadest tehtud latte sisaldab 50 kuni 90 mg kofeiini. Sama palju on ka cappuccino's. Tassis tavalises kohvis, mille tegemiseks on kasutatud lusikatäit kohvipuru, on umbes 70 mg kofeiini.

Red Bull

250 ml - 80 mg kofeiini

Energiajoogid sisaldavad palju kofeiini, nagu ka suhkrut või magusaineid, samas puuduvad neis toitained. Ettevaatlik tasub olla suurte energiajookide kogusega. Kofeiini suhtes tundlikele inimestele võivad neil jookidel olla kõrvalmõjud, nagu kõhulahtisus, unetus ja südame pekslemine.

Perkolaatorkannu (rahva seas tuntud kui mulksukann) kohv

180 ml - 105 mg kofeiini

Mulksukannus tehtud kohvis võib kofeiini olla 105 kuni 150 mg tassi kohta. Seda seetõttu, et kohvi keedetakse pikka aega. Ühe joogikorra kofeiini kogus võib olla isegi suurem, kuna seda kohvi juuakse suurtest kruusidest, mitte nagu espressot väiksest tassist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles