Kui kaaluprobleemid hakkavad suhet mõjutama

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored muretsevad kaaluprobleemide ja toitumishäirete pärast.
Noored muretsevad kaaluprobleemide ja toitumishäirete pärast. Foto: SCANPIX

Betsy ja Jarom Schow on kindlad, et suurim probleem nende 12 aastat kestnud abielus pole olnud mitte raha, seks ega lastekasvatusküsimused, vaid kehakaal.

Betsy on 31-aastane naine, kes on enamiku oma elust olnud ülekaaluline. Ta kasvas üles peres, kus söödi enamasti kiirtoitu ja liiguti harva, kirjutab The Wall Street Journal. Koolis pidi ta kogema mõnitusi ja esimese dieediga alustas ta juba 12-aastaselt.

Oma tulevase abikaasaga kohtus Betsy ülikooli ajal, mida ta nimetab oma «saledaks perioodiks». Jarom oli aktiivset eluviisi elav sale mees. Koos käisid nad matkamas ja suusatamas. Selleks ajaks, kui nad abiellusid, oli Betsy 12 kilo juurde võtnud.  Igal aastal tundus naisele, et kui ta võtab 12 kilo maha, tuleb 14 juurde. Viiendaks abieluaastapäevaks kaalus naine 100 kilo. See mõjus talle kahtlemata laastavalt.

Suhetes on vähe selliseid teemasid, millest on nii raske rääkida, kui on kaaluprobleemid. Isegi inimesed, kes pole ülekaalulised, võivad oma välimuse pärast tohutult muretseda (ja paraku on enamasti sel juhul tegu naistega).  Kuidas saab partner kaaluprobleemi jutuks võtta, ilma et teisel oleks häbi või valus? Ja kuidas saab ülekaaluline tegeleda oma probleemiga, ilma et see muutuks tal kinnisideeks ega hakkaks suhet rikkuma?

Üsna pea ei käinud Schow’d enam koos matkamas. Kui Jarom läks rajale, jäi Betsy metsa veerele raamatut lugema. Naine ei käinud enam pühapäeviti mehe vanemate juures lõunal, sest ta ei suutnud taluda saledate inimeste hukkamõistvaid pilke. Mitu aastat magasid abikaasad eraldi magamistubades, sest Betsy tundis end oma kehas ebamugavalt, tal tekkisid ärevushäired ja ta ei saanud öösiti magada.

Tulid ka tülid. Mitmel korral palus mees naisel midagi muud selga panna, sest «need riided ei ole tehtud sinu suurusele, kallis». Kõige meeldejäävam juhtum Betsyle oli see, kui ta üritas mehes taas kirge sütitada ja tegi talle alasti kelmika tantsuetenduse. Mees ütles siis: «Sa oled vist üks neist inimestest, kes näeb riietes parem välja.» Ta vabandas küll kohe, kuid naine ei suutnud mehega siiski nädal aega rääkida.

Täna ei saa Jarom ikka veel aru, miks ta küll midagi sellist pidi ütlema. «Mulle ei ole see veel kohale jõudnud,» tunnistas ta. Ta kinnitas, et naine pole kunagi talle ebameeldiv tundunud, aga pärast seda, kui Betsy võttis 35 kilo maha, tundis ta küll naise vastu suuremat külgetõmmet.

Kehakaal ja probleemid

Paaridel, kus üks partneritest on ülekaaluline ja teine pole, on rohkem suhteprobleeme (tülitsemist, viha ja vastumeelsust teineteise suhtes) kui neil, kes on ühes kaalus, näitasid Puget Soundi ja Arizona ülikoolides tehtud uuringud. Uuringus osalenud 43 heteroseksuaalsest paarist kurtsid enim suhteprobleemide üle need paarid, kus mees oli tervislikus kehakaalus ja naine ülekaaluline. Kui ülekaaluline oli vaid mees, siis ei esinenud suhtes rohkem probleeme kui neil, kel oli enam-vähem sama kehamassiindeks.

Uurijate sõnul pole kindel, kas kehakaal põhjustas tülisid või hakkas hoopis üks partneritest suhteprobleemide pärast rohkem sööma ning võttis seejärel juurde.  Vähem konflikte oli aga neis suhetes, kus parter toetas ülekaalulise kallima pingutusi trenni tegemisel ja dieedi pidamisel.  Puget Soundi ülikooli uuringu peaautori Tricia Burke’i sõnul on see väga oluline, sest isegi kui sellises olukorrast on suhteprobleemide risk suurem, siis õige omavahelise suhtlemise abil saab seda vähendada.

Veel leiti, et erinevate kehakaaludega paarid tülitsesid rohkem siis, kui nad sõid tihti koos ning vähem probleeme esines neil, kes tegid seda harva.

Betsy meenutas seda, kuidas ta palus mehe abi, et dieedist kinni pidada. Kui aga mees soovitas tal midagi tervislikumat süüa, tundis naine end solvatuna, et mees vihjab ta kehakaalule.  «See oli erakordselt kurnav,» meenutas Jarom. «Mulle tundus, et ma räägin päevast-päeva ühte ja sedasama – me olime nõiaringis.»

Pärast tülitsemist läks mees enamasti õue või sulges end oma tuppa. Naise süvenev kurbus suurendas ka kõiki teisi probleeme, oli siis küsimus rahas või koos veedetud ajas. Jarom tundis muret ka selle pärast, kuidas äärmuslikud dieedid naise tervisele mõjuvad.

Paar ei seksinud enam, sest Betsy tundis oma keha pärast häbi. Jarom küll kinnitas naisele, et too on ilus nii nagu ta on, kuid sellest polnud kasu. Nõnda hakkas mees kahtlema iseendas, sest ei mõistnud, miks ta naine teda enam ei ihalda. Ühel õhtul palus Betsy mehelt lahutust.

Õige suhtumine

Ekspertide sõnul on äärmiselt oluline, et partnerid räägiksid kaaluprobleemist armastaval moel. Pereterapeut Catherine Hastings soovitab normaalse kehakaaluga partneril rääkida oma kallimaga nõnda, et too mõistaks, et talle elatakse kaasa. Kõige hullem on norimine, tänitamine või hukkamõist. 

Partner peaks rääkima toetavalt. Küsimus «Kas sa kavatsed tõesti kõik selle ära süüa?» ei ole toetav.

Lisaks võiks tervislikus kehakaalus partner otsida võimalusi, kuidas koos oma harjumusi muuta. Näiteks võiks selleks soovitusi küsida kehakaaluprobleemidega partnerilt. Kas koju ei tohiks osta maiustusi või peaks koos väljas süües magustoidust loobuma? Partner saab ka tervislikult toitudes ja trenni tehes oma kallimale eeskujuks olla.

See, kel pole kaaluprobleeme, peaks ka tähele panema, kui ebakindel ta ise on ja kas ta võib alateadlikult oma kallima kaalulangetamist saboteerida. «Üldine suhtumine peaks näitama seda, et sa armastad teda ja tahad, et ta oleks terve ning elaks võimalikult kaua,» rõhutas Hastings.

Pärast seda, kui Betsy nõudis lahutust ja hakkas oma riideid pakkima, tunnistas ta mehele, et oli lõksus – nii selles abielus kui oma õnnetuses. Jarom läks seepeale rahulikult garaaži ja lasi naise autol rehvid tühjaks.  «Mulle tundus, et kui ta rahuneb ja tunneb end paremini, jõuame mingile lahendusele,» meenutas ta.

Betsy ei läinudki ära, aga ta ei lõpetanud ka oma kaalu üle kurtmist.  Ühel õhtul, kui ta ei saanud jälle uinuda ja kurtis mehele, kuidas kaal muudkui tõuseb, vastas mees uniselt: «Ära mõtle nii palju ja jää magama.»

Hiljem sai Betsy aru, et see oligi otsustav pöördepunkt, mida ta vajas. Ta jättis äärmuslike dieetide pidamise ning keskendus kalorite jälgimisele ja trennile. Lõpuks jooksis ta neli korda nädalas ning tegeles lisaks jooga ja tantsimisega. Kui ta oli 20 kilo maha võtnud, avaldas mees soovi koos maratoni joosta. Seda nad möödunud aastal tegidki.

Proua Schow kaotas kümne kuuga 35 kilo. Paar hakkas taas koos matkal käima ja ratastega sõitma. Nüüd osutavad nad ka suurt rõhku sellele, et lapsed õpiksid tervislikke eluviise. Nende abielu on tunduvalt paranenud – enam ei ole kaaluprobleem tähelepanu keskpunktis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles