Kümme kõige räpasemat kohta köögis

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Arvad, et sinu köök on laitmatult puhas? Ära ole nii kindel. Niiskuse ja toiduosakeste tõttu on köök ideaalne keskkond pisikutele, mis hakkavad seal kasvama ja võivad sind haigeks teha.

Kui sa baktereid ei tapa, võib kümnest mikroobist vaid 24 tunni jooksul saada miljon mikroobi. Järgnevalt on välja toodud kümme kõige räpasemat kohta köögis ja nõuanded, kuidas neid puhastada, kirjutab Woman's Day.

Kraanikauss

Kraanikausi küljes võib olla miljoneid haiguseid põhjustavaid pisikuid. Kuigi toidu küpsetamine eemaldab toidust paljud bakterid, võivad näiteks salmonella pisikud jääda kraanikaussi pärast seda, kui oled toorest kana seal pesnud.

Mida teha? Puhasta kraanikaussi koheselt pärast toore liha, juurviljade või lemmiklooma kausside pesemist. Piserda kraanikaussi desinfitseerivat vahendit, mis tapab enamiku bakteritest ja viirustest (ära pühi vahendit kohe ära, jäta see pakendil soovitatud ajaks kraanikaussi seisma).

Pesukäsn

Uuringutega on kindlaks tehtud, et enam kui 75 protsenti kodustest pesukäsnadest sisaldavad haigusi tekitavat kolibakterit (E. coli). Sama pesukäsna kasutamine päevast päeva levitab mikroobe, räpane pesukäsn saastab kõiki pindasid, mida see puudutab.

Mida teha? Vaheta pesukäsna regulaarselt. Loputa seda kuumas vees ja pane kuivama sooja kohta, sel viisil sureb rohkem baktereid.

Käed

Kui oled just toore muna lahti löönud või käes hoidnud toorest liha või katsunud lemmiklooma kausse, võivad su käed edasi kanda haigustekitajaid järgmisele pinnale, mida katsud.

Mida teha? Planeeri. Võta välja kõik asjad, mida sul vaja võib minna, et sa ei peaks vahepeal sahtleid avama ja sel viisil mustade kätega pisikuid levitama. Pärast toiduvalmistamise lõpetamist, pese käsi seebiga umbes 20 sekundit (alt, pealt, näppude vahelt), seejärel loputa põhjalikult. Kuivata puhtasse käterätti või paberkäterätti.

Kohvimasin

Kui kasutad endiselt klaaskannuga kohvimasinat, siis võta teadmiseks, et kohv ei pruugi olla ainus asi, mida seal sees valmistatakse. Teadlased on avastanud kohvimasinatest hallitust ning see võib tekitada allergiat. Lisaks muudab see kohvi maitse halvaks.

Mida teha? Täida kord kuus veemahuti äädikaga ja lase sel 30 minutit seista. Seejärel pane masin tööle ja lase ühe korra äädikal sealt läbi joosta. Pärast seda tee paar korda sama puhta veega. Kasutamiskordade vahel puhasta oma kohvimasina kõiki osasid eraldi ja lase neil kuivada.

Käekott, poekott, seljakott, arvutikott

Asetad neid tihti mustadele pinnastele, näiteks ostukärud, ja seejärel tõstad need koju jõudes köögilauale või -kapile. Kõik, mida sa endaga terve päeva kaasas kannad, võib koguda pisikuid.

Mida teha? Hoia igapäevaselt sinuga kaasas olevaid asju toidust eemale. Kui sul on nahast kott, puhasta seda desinfitseeriva rätiga korra nädalas, eriti just koti alumist osa (kõigepealt proovi seda mõnes vähem nähtavas kohas, et kindlaks teha, kas vahend ei kahjusta su kotti).

Külmkapi käepide, pliidinupud ja tulelülitid

Unustame need piirkonnad tihti, sest need ei pruugi välja paista räpased, kuid iga koht, mida sa päevas korduvalt katsud, on tõenäoliselt saastatud.

Mida teha? Puhasta neid kohti regulaarselt, hoia puhastusvahendeid käepärast (näiteks kraanikausi all), et saaksid vajadusel neid võtta. Minimaalselt soovitatakse neid kohti vähemalt korra kuus puhastada desinfitseeriva vahendiga, kuid koheselt võiks seda teha siis, kui katsud neid pärast toore toiduaine katsumist.

Prügikast

Isegi, kui oled äärmiselt ettevaatlik, võivad toiduosakesed, lihamahlad ja teised ebameeldivad asjad prügikasti reostada. Prügikast hakkab haisema siis, kui hallitus või bakterid seal kasvama hakkavad. Prügikasti puudutamine tähendab seda, et su käed on saastatud ning võivad edasi kanda baktereid.

Mida teha? Puhasta prügikasti korra nädalas ka väljas või duši all. Piserda desinfitseerivat vahendit nii prügikasti sisse kui ka välja, lase sel seista, seejärel loputa ja jäta õhu kätte kuivama.

Kappide pealsed

Kuigi pühid neid igapäevaselt, ei pruugi kapipealsed siiski puhtad olla. Kõik asjad, mida sinna asetad - pesemata tooted, poekotid, seljakotid - kannavad edasi pisikuid.

Mida teha? Puhasta kapipealsed enne ja pärast toiduvalmistamist. Hoia lemmikloomad, nende kausid ja mänguasjad kapipealsetest eemale.

Mikrolaineahi

Kuumus tapab küll baktereid, kuid mikrolaineahi pole tegelikult steriilne keskkond. Bakterid on vastupidavad ja võivad seal vabalt tegutseda, kui sa ei puhasta ahju regulaarselt.

Mida teha? Puhasta desinfitseeriva vahendiga seest ja väljast vähemalt korra nädalas. Puhasta toidupritsmeid, sest need soodustavad mikroobide paljunemist ja tekitavad ebameeldivat lõhna. Kata toit kaanega, et vältida pritsmeid.

Riidest poekotid

Probleemid riidest poekottidega seisnevad selles, et toiduainete mahlad ja vedelikud võivad nende pooridesse imbuda ning seetõttu kannavad kotid edasi pisikuid.

Mida teha? Leia sellisest materjalist kott, mida on võimalik pesumasinas pesta. Pese poekotti regulaarselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles