Kodus võimupositsiooni saavutanud naine pole tööturul ambitsioonikas

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ameerika Berkley ülikooli teadlaste poolt läbi viidud uuringust selgus, et kui naine saavutab kodus võimupositsiooni, siis vähendab see tema tahet tööturul läbi lüüa.

Uuringu esimeses etapis tahtsid teadlased välja selgitada, millisel määral peetakse leibkonda puudutavate küsimuste üle otsustamist ihaldusväärseks ja selgus, et nii naised kui mehed pidasid koduse kontrolli kehtestamist tähtsaks, kirjutab teadus.err.ee.

Teises etapis selgus, et naised, kes seadsid koduste otsuste langetamise esikohale, hindasid töösaavutusi (nt kõrge palk) vähem oluliseks.

Pärast uuringu kolmandat etappi ilmnes, et kodutööde suurem või väiksem osakaal naiste huvi tööturul läbi lüüa ei mõjutanud. Teisisõnu – mitte kodune töökoormus, vaid just koduse võimu enese kätte haaramine mõjutab seda, millisel määral tunnevad naised vajadust end tööl teostada.

Uuringu autorid soovitasid tööturul esineva soolise lõhe ületamiseks koduseid rolle muuta – meestel peaks majapidamisküsimustes rohkem sõnaõigust olema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles