Puhastusvahendid tekitavad täiskasvanutel tööl astmat

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhastusvahendid.
Puhastusvahendid. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Suurbritannia eksperdid usuvad, et inimestel, kes töötavad puhastusvahenditega, on suurem risk astma väljakujunemiseks.

Väljaandes Thorax avaldatud uurimuses analüüsisid teadlased üle 7000 inimese ning leidsid, et valgendaja ja teised kemikaalid on ühel kuuest 50ndates eluaastates täiskasvanust astma väljakujunemise põhjuseks, kirjutab BBC.

Uuring tuvastas 18 töökohta, mis on kõrge riskifaktorid – neli neist sisaldasid puhastamist. Nimekirja tipus asetsesid farmerid, kellele järgnesid lennukimehaanikud ja ladumismasinad. Listi kuulusid ka nii üldkoristaja, kontori koristaja, koduabilised ja hooldajad. Samuti kuulusid nimekirja juuksurid ja pesumaja töötajad.

Ekspertide hinnangul võib haiguses süüdistada pigem töökeskkonda kui ametit ennast. Astmaga seostatakse mitmeid laialdaselt kasutatavaid aineid, nagu näiteks jahu, teravili, aga ka pesuained ja puhastusvahendid. Peened aineosakesed satuvad õhku ja võivad sissehingamisel põhjustada ärritust.

Uuringut juhtinud dr. Rebecca Ghoshi sõnul hakatakse puhastusvahendeid nüüd tundma potentsiaalse astma tekitajana. Tööandjatelt oodatakse igasuguste haigusjuhtumite teada andmist ja kasutatud ainete kontrollimist.

«Kutsealast astma tuvastavad nii tööandjad kui ka –võtjad ja terviseeksperdid väga harva. Tõusev teadlikkus oleks peaaegu täielikult ennetatava haiguse puhul oluline samm haiguse leviku vähendamiseks,» kommenteeris Ghosh.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles