Eneseabiraamatud ravivad depressiooni

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Depressioon. Illustratiivne foto.
Depressioon. Illustratiivne foto. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees.

Suurbritannia teadlased leidsid, et eneseabiraamatute kirjutamine arsti poolt võib olla efektiivne ravimeetod depressiooni vastu.

Glasgow ülikoolis tehtud uurimuses selgus, et patsiendid, kellele pakuti eneseabiraamatuid ja juhendamist, kuidas neid kasutada, kogesid aasta hiljem vähem depressiooni kui need, kellele pakuti tavapärast arsti nõustamist, kirjutab BBC.

Väljaandes Plos One avaldatud raportis öeldi, et efekti nähti just teistele ravimitele, nagu antidepressantide, lisaks. Teadlaste hinnangul võib seesugune tulemus aidata Suurbritannia Riiklikul Terviseametil (NHS) ravinõudlust kergema vaevaga täita.

Uuringus osales üle 200 inimese, kellele oli arst diagnoosinud depressiooni. Pooled uuritavatest tarvitasid ka antidepressante. Osale uuritavatele pakuti eneseabiraamatuid, mis tegelesid depressiooni erinevate aspektidega, nagu ebakindlus või uneprobleemid.

Patsientidel oli ka kolm kohtumist nõustajaga, kes aitas neil raamatut lugeda ja andis soovitusi, milliseid muudatusi oma elus kasutada. Pärast nelja kuud oli eneseabiraamatute kasutajatel märkimisväärselt vähem depressiooni. Aasta hiljem suutis sama grupp oma probleemidest edukamalt üle olla.

Uuringut juhtinud professor Christopher Williams, kes on ka raamatute «Overcoming Depression» ja «Low Mood» autor, nentis, et kohtumine nõustajaga olid kogu edu võti. «Me leidsime, et raamatutel on märkimisväärne kliiniline mõju ja tulemused on julgustandvad,» ütles ta ja lisas: «Depressioon võtab inimeselt motivatsiooni ja tekib tunne, et muutused pole võimalikud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles