Kas kõik naised peavad kasutama deodoranti?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suurbritannia Bristoli ülikooli teadlased uurisid ligi 6500 briti naise deodorandikasutamise harjumusi, et välja selgitada, kas kõik peavad tingimata deodoranti kasutama.

Kõikidelt osalejatelt võeti ka geeniproovid. Selgus, et 2 protsendil katsealustest ei teki kaenlaalustes higilõhna, sest neil on geeni ABCC11 haruldane versioon, kirjutab TÜ teadusportaal Novaator.

Sellel geenil asuv üksiku nukelotiidi polümorfism rs17822931 muudab higi lõhnatuks ja kõrvavaigu kuivaks ning vähekleepuvaks. Aasia elanike hulgas on see geenivariant tavalisem kui eurooplaste ja aafriklaste seas.

Geeni ABCC11 tavavariandiga inimestest ei kasutanud deodorante 5 protsenti, kuigi nad võiksid vajada higilõhna neutraliseerijat. Lõhnatu higiga naistest kasutas deodoranti tervelt 78 protsenti.

Uurimuse autori Ian Day sõnul on umbes viiendik haruldase geenivariandiga inimestest märganud, et nad ei vaja deodoranti ning lõpetanud selle tarbimise. Ülejäänud järgivad lihtsalt kultuurinorme ega soovi, et neid peetaks veidraks või kasimatuks.

Lihtne test lubaks kindlaks teha, milline geenivariant inimesel esineb. Kui on teada, et higilõhna kindlasti ei teki, tõstab see enesekindlust. Kasutust deodorandist loobumine hoiab kokku raha ja säästab nahka.

Uurimus ilmus ajakirjas Investigative Dermatology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles