Noored esitavad arstidele küsimusi munasarjavähi kohta

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Panther Media/Scanpix

Pelgulinna naistenõuandla naistearstid kinnitavad, et noored naised uurivad vastuvõttudel märkimisväärselt rohkem munasarjavähi kohta. Ka Ida-Tallinna keskhaigla naistearst kinnitas, et avalikkuse ette jõudnud traagilise lõpuga haigused panevad inimesi oma tervisele rohkem mõtlema.

Populaarse blogi CattivasCloset omanik Kärt Krikmann suri möödunud nädalal pärast võitlust munasarjavähiga. Oma haigust ta ei varjanud, vaid jagas selle kulgemise kohta informatsiooni oma blogis, kus talle aktiivselt kaasa elati.

Lääne-Tallinna keskhaigla pressiesindaja Diana Lorents kinnitas, naistearstide sõnul on noored naised hakanud vastuvõttudel üha rohkem uurima munasarjavähi kohta.

«Selles mõttes on see mõju avaldanud - noor inimene, selline haigus, avalikult-avatult sellest kõigest kirjutatud... Sel teemal on küsimusi küll märkimisväärselt rohkem tulnud ja just noorte poolt,» rääkis Lorents, kelle kinnitusel mingit paanilist tungi naistearsti vastuvõtule aga kindlasti tekkinud ei ole.

Ida-Tallinna keskhaigla naistenõuandlast kinnitati, samuti, et säärased juhtumid, mis avalikkuse tähelepanu pälvivad panevad inimesi oma tervise suhtes suuremat huvi üles näitama.

Arutelu haiguse ja sümptomite üle käib näiteks ka suuremates foorumites.

Elite erakliiniku arst Andrei Sõritsa lisas, et mõttekas on oma tervist regulaarselt kontrollida lasta, et günekoloogilised haigused saaks võimalikult vara avastatud.

PAP-testi saab näiteks teha ka väljaõppinud ämmaemanda juures ning nii kulub järjekorras ootamisele vähem aega.

Sõritsa kinnitas samas, et munasarjavähi avastamine on üsna raske ja võimalik on, et see jääb märkamata ka naistearsti kontrollis kui kolle on väike. Munasarjavähi tunnusteks on näiteks ebamugavustunne kõhus, isutus, seedetegevuse häired ja valud. Samas ilmnevad haigusnähud sageli siis kui vähk on juba kaugele arenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles