Perearst: paljud ei teagi oma laktoositalumatusest

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearst Iris Koort.
Perearst Iris Koort. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinna Merekivi perearstikeskuse arsti Iris Koorti sõnul on laktoositalumatus Eestis aladiagnoositud ning paljud kõhuhädadega kimpus inimesed ei oska endal seda kahtlustadagi.

Kui läksin 20 aastat tagasi Soome tööle, siis imestasin, et kõigil oli seal laktoositalumatus ja nad teadsid seda. Üks vanem kolleeg ütles mulle seepeale, et teil on laktoositalumatust sama palju, ainult te ei tea sellest. Ilmselt nii ongi.

Eestis nagu ka mujal maailmas on laktoositalumatus aladiagnoositud. Meil on ju väga palju neid inimesi, kellel läheb pärast rõõsa piima joomist kõht lahti. See ongi kõige tüüpilisem laktoositalumatuse tundemärk, sest neid tooteid, kus piim on juba töödeldud kujul, talutakse paremini.

Tavaliselt avaldub laktoositalumatus täiskasvanueas, on olnud vanemaid inimesi, kes on aastaid arvanud, et see ongi nende eripära, kui kõht on aeg-ajalt lahti. Perearsti juures testi tehes selgub, et neil on laktoositalumatus.

Laktoositalumatuse all kannatavatel inimestel puudub piimasuhkru lahustamiseks vajalik ensüüm, aga seda saab manustada, kui inimene väga tahab süüa mõnda piimatoodet, mida ta muidu ei talu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles