Naised peaksid rinnavähi ennetamiseks võtma tamoksifeeni

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mammograafia..
Mammograafia.. Foto: Marina Puškar.

Suurbritannia Riiklik Terviseinstituut soovitab, et Inglismaal peaks tervelt 500 000 naist, kes on rinnavähi riskigrupis, ennetava preparaadina tarvitama tamoksifeeni.

Tamoksifeeni soovitatakse just nendele naistele, kellel on rinnavähile pärilik soodumus ehk kelle perekonnas on varem haigust esinenud, kirjutab The Telegraph. Esimest korda soovitatakse tamoksifeeni ennetava meetmena nendele naistele, kellel pole rinnavähki veel diagnoositud. Seesugust nõuannet on juba nimetatud ka ajalooliseks sammuks vähiennetuses.

Suurbritannia Riiklik Terviseinstituut sõnas, et perekondadele, kus on ajaloos rinnavähki esinenud, peaks pakkuma geneetilist kontrolli, et tuvastada noorte naiste rinnavähi risk. Nende naiste individuaalset riski arvestades peaksid naised vahemikus 30 ja 49 eluaastat tarvitama viie aasta vältel tamoksifeeni, mis on tõestanud end vähi väljaarenemise ennetajana.

Hiljutise Suurbritannia teadusuuringu järgi suudaks seesugune viieaastane tamoksifeeni tarbimine ennetada 29 vähijuhtumit ja üheksa surma 1000 preparaati sööva naise kohta. See tähendab, et ravimit tuleks kokku pakkuda 500 000 Suurbritannias elavale naisele.

Rinnavähk on Suurbritannias kõige levinum vähkkasvaja, mis diagnoositakse igal aastal umbes 50 000 naisel ja 400 mehel. Soovitus rakendub ka meestele.

Üks vähkkasvaja 20st on põhjustatud geenist BRCA1 või BRCA2, mis päritakse sugulastelt. Haigusega on seostatud ka teisi geene.

Onkoloog Gareth Evans sõnas, et ainult 1 protsent naistest on kõrge rinnavähi riski all. Kuid paljude nende naiste jaoks oleks tamoksifeeni võtmine alternatiiv masektoomiale või rindade eemaldamisele.

«Kirurgiline operatsioon vähendab riski 90-95 protsendile, kuid ei välista riski täielikult. On praktiliselt võimatu eemaldada iga viimanegi rinnanäärme rakuke ja operatsioon sõltub ka sellest, kas naine otsustab rinnanibu jätta või mitte,» rääkis Evans BBC-le.

«Pooltel naistel vähendab tamoksifeen riski 70 protsenti. Kui me suudame tõestada, millised naised saavad sellest kõige rohkem kasu, võivad kõrges riskirühmas olevad naised muuta oma meelt ja valida hoopis tamoksifeeni,» lisas ta.

Evans toonitas, et tamoksifeeni puhul ei ole tegemist vaktsiiniga ja haigusel on palju erinevaid vorme, mida peab veel uurima.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles