Kas kodu muudab su lapsed haigeks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kodu on iga inimese turvaline varjupaik, kuid kas tegelikult võib see su perekonda väga haigeks teha?

Paljud võivad arvata, et talvel ei tasu allergiate pärast muretseda, sest õhus pole õietolmu. See võib tõele vastata, kuid ka kodus võib olla palju aineid, mis astma või allergia valla päästavad, kirjutab GalTime.

Padjad

Millal oli viimane kord, kui puhastasid lapse patja? Kas tead üldse, mis padja sees on? Allergiate ja astma puhul on soovitatav kasutada sünteetilisi patju sulepatjade asemel, lisaks on soovitatav kasutada hüpoallergeenseid padjakatteid. Padjakatteid tuleks pesta korra nädalas ning patja umbes kaks korda aastas. Padjad võiks välja vahetada iga kolme aasta tagant.

Dušikardin

Ära kasuta vinüülist valmistatud dušikardinat, sest see hoiab endas hallitust kergemini. Kasuta parem nailonist dušikardinat.

Diivanikate

Kasuta mööblil katteid, mida on võimalik regulaarselt pesta, et eemaldada mustust ja tolmu.

Värv

Enamik vanemaid värvivad lastetoa seinad ära. Tegelikult võib värv aga last haigeks muuta, isegi siis, kui see on aastaid seinas olnud. Kasuta värve, milles puuduvad lenduvad orgaanilised ühendid, sest need ei erita gaasi, ei jäta ruumi ebameeldivat värvihaisu ega tekita allergiaid või astmat.

Põrandakate

Seinast seinani ulatuv vaipkate on suurim viga, mida teha, kui lapsel on allergiad. Kui tahad kindlasti vaipa põrandale, eelista tavalisi vaipu, kuid ära kata tervet põrandat kinni. Parem valik on puidust põrand, kuid ka seda tuleks regulaarselt puhastada, et kõrvaldada tolmu ja mustust.

Hallitus

Kui vesi jääb mõnda nurka pikaks ajaks seisma, võib tekkida hallitus. Kontrolli hallitust ka nõudepesumasinas ja külmkapis. Vaata üle ka tualett, kraanikausid, duširuum ning puhasta neid regulaarselt.

Koduloomad

Kui lapsel on allergiad või kannatab ta astma käes, hoia koduloomi lapse magamistoast eemale ja kindlasti ära lase looma lapse voodisse. Koduloomi tuleks sageli pesta, et vähendada kõõma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles