Kas dieetjoogid võivad põhjustada depressiooni?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled mõnikord enese ergutamiseks võtnud poeletilt dieetlimonaadi või magusainetega rikastatud mahla? Võib-olla tuleks seda edaspidi vältida ja eelistada kohvi, sest dieetjoogid võivad põhjustada depressiooni.

Ameerika teadlane Honglei Chen viis läbi pikaajalise uurimuse, millest selgus, et dieetjookide ja depressiooni kujunemise vahel võib eksisteerida seos, kirjutab teadus.err.ee.

Uurimusest selgus, et karastusjookide joojatel oli depressiooni esinemise tõenäosus 30 protsenti suurem kui neil, kes neid jooke vältisid ning risk oli suurem just nende seas, kes eelistasid dieetjooke.

Inimestel, kes jõid päevas kuni neli tassi kohvi, diagnoositi depressiooni 10 protsenti väiksema tõenäosusega, kui neil, kes kohvi ei tarbinud.

Kuid silmas tuleb pidada seda, et uurimusest ei selgunud täpselt, kas karastusjookide tarbimine tekitab depressiivsust või joovad depressiivsed inimesed lihtsalt rohkem magustatud jooke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles