Kas seksuaalfantaasiatega naised on imelikud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui meestel on seksuaalfantaasiad, peetakse seda normaalseks. Kui neid on aga naistel, siis kiputakse arvatama, et naisel on mingi hälve. Kas see on nii, kirjutab ajakirjas Psühholoogia Sinule seksuaalterapeut Mare Pruks.

Fantaasiad võivad meeltes tekkida automaatselt ning neid võib vallandada näiteks võõra mööduja kõnnak, kuuldud muusikapala, erutav lõhn, erootiline mälestuspilt või mis iganes muu asi.

Tavaliselt fantaasiaid elus ei realiseerita, kuid neid on siiski võimalik läbi elada ka rollimängude kaudu, kui mõlemad partnerid on sellega nõus. Inimesed on kirjeldanud ka selliseid fantaasiaid, mida ellu viies tabaks neid ühiskonna hukkamõist või isegi karistus.

Sotsiaalsete ja kultuuriliste mõjude tõttu meeste ja naiste erootilised fantaasiad erinevad. Uuringud on näidanud, et naised eelistavad uneleda oma praeguse armsama teemal. Naiste kujutlused sisaldavad tavaliselt mingil määral romantikat ja tundeid, ei ole nii sõnaselgelt seksuaalsed ega seostu mitme partneriga. Sotsioloogia seletab seda kasvatusega.

Fantaseerimine ei ole häbiasi!

Freud ja tema kaasaegsed psühholoogid pidasid seksuaalfantaasiaid (eriti naiste omi) ebanormaalseks. Aastakümnete jooksul on hakatud seksuaalse sisuga unistustesse suhtuma sallivamalt ja neid aktsepteerima. Praegusajal peetakse erootilisi mõtteid ja unelmaid inimese seksuaalsuse loomulikuks ja positiivseks osaks. Uuring uuringu järel on tõestanud, et inimestel, kes fantaseerivad sagedamini, on aktiivsem ja rahuldustpakkuvam sekselu.

Vaatamata nüüdisajal valitsevast leebest suhtumisest fantaasiatesse, tunnevad paljud inimesed oma väljamõeldiste pärast häbi ja süüd. H. Leitenbergi ja K. Henningi 1995. aastal ilmunud uuringus leiti, et naised tunnevad intensiivsemat häbi ja vastikust oma fantaasiate suhtes kui mehed. Eriti siis, kui seksuaalse erutuse tekkimine ja orgasmi saavutamine on seotud erootiliste unistustega. Negatiivne suhtumine oma seksuaalsusse õõnestab aga inimese minapilti ja enesetunnet ning vähendab rahulolu lähisuhetega. Sel juhul võiks olla abi teraapiast.

Pole kindlalt teada, kui vanalt erootilised fantaasiad algavad, kuid uuringute järgi algavad need noormeestel varem. Nii meestel kui ka naistel on seksuaalse ja erootilise sisuga kujutlusi kõige enam kahekümnendate ja kolmekümnendate eluaastate vahel. Vananedes inimese seksuaalsus tasapisi vaibub, nii nagu ka sellest unelemine.

Küsitlused ja uuringud on leidnud, et meestel on seksuaalseid fantaasiaid tõesti rohkem  kui naistel. Seega võib paika pidada uskumus, et mehed mõtlevad seksist sagedamini. Teaduslikult tõestatud hälvet ei ole siiski leitud ka seksist fantaseerivatel naistel. Nii võib ka artikli pealkirjas nimetatud väite tunnistada iganenud ja vääraks uskumuseks ning hoiakuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles