Noored teevad maitse- ja toiduainetega eluohtlikke trikke

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noored püüavad kaneeli ja muskaatpähklit tarvitades narkootilist efekti saavutada.
Noored püüavad kaneeli ja muskaatpähklit tarvitades narkootilist efekti saavutada. Foto: SCANPIX

Videoportaalis YouTube levib sadu videoid teismelistest, kes proovivad kättesaadavate toiduainetega ohtlikke trikke, mille eesmärk on narkootilistele ainetele sarnane mõnuefekt.

Toksikoloog Christina Hantschi sõnul proovitakse üha uusi asju, millega tähelepanu saada ja ühtlasi saavutada narkootikumidele sarnane efekt, vahendas Discovery News.

Näiteks levivad videod «kaneeli väljakutsest». YouTube’st võib leida tuhandeid videoid, kus noored püüavad vähem kui minuti jooksul ilma vett peale võtmata alla neelata lusikatäie kaneeli. Kuigi seda väljakutset kajastaval leheküljel on suurte punaste tähtedega hoiatus, et «ärge proovige kaneeli väljakutset – see põletab!“, on leheküljel ka mitmeid videoid, kus noored seda proovides hüsteeriliselt naeravad. Toksikoloogid hoiatavad, et põletav tunne ja köhahoog võivad viia hingamisraskuste ja lämbumiseni.

Teised aga asendavad kaneeli muskaatpähkliga. Põnevuste otsijad on ennegi hallutsinatsioonide tekitamiseks muskaatpähklit ninna tõmmanud, suitsetanud või suurtes kogustes söönud, kuid suure koguse muskaatpähkli seedimine võib tuua kaasa tõsiseid kõrvalnähte nagu südame ja närviprobleemid, päevi kestvad hirmutavad hallutsinatsioonid ja isegi surm.

Nina kaudu tõmmatakse sisse ka vahukoort. Saabuda võib suisa äkksurm. Sama kehtib ka juukselaki, õhuvärskendajate, kingaviksi ja teiste tavapäraste majapidamistarvete sissehingamisel.

Esialgu ehk ohutuna tunduv vahukommide väljakutse, kus püütakse suhu mahutada võimalikult palju vahukomme, on lõppenud aga juba mitme inimese surnuks lämbumisega.

Toksikoloog Christina Hantsch paneb lapsevanematele südamele, et oma teismelistel tuleb ka kodus silma peal hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles