«Õhtusöök viiele» retseptid: Lauri üllatas külalisi sprotivahuga

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauri Liiv
Lauri Liiv Foto: TV3

Kolmapäevases «Õhtusöök viiele» võõrustas külalisi kunagise popbändi Black Velvet solist Lauri Liiv.

Lauri Liiv on lõbus ja humoorikas laulja, kes oli 90-aastate populaarse muusikakollektiivi Black Velvet solist – tuntuks lauldi mitmeid hitte, sealhulgas ka kustumatu lugu «17». Lauri on aastate jooksul tegelenud mitmete erinevate muusikaliste projektidega siin ja seapool piiri, samuti on esinetud meelelahutusprogrammidega laevadel. Hetkel on

Lauril tegevust mitmel rindel – palju oma ajast veedab ta Hollandis, kus on käsil talle hingelähedase bigbandiprojekti arendus, teater Vanemuise laval on tal täita humoorikas kokapoisi roll muusikalis «Mary Poppins», peatselt saab ka alguse muusikal «Hüljatud» põhjanaabrite juures Soomes. Otseselt lauljana astub Lauri viimasel ajal üles vähem, kuid siiski tuleb ka seda ette. Tulevikuplaanides on Lauril mitmeid tööalaseid projekte, kus tahaks kaasa lüüa, vabal ajal tahaks paju reisida ja külastada veel külastamata maailmajagusid.

1. eelroog: Amps koos soojaga

Vaja läheb:

hapukurgid

marineeritud seened

juust

mesi

hapukoor

sinep

Valmistamine:

Kurgid viilutada, lõigata juust tükkideks. Serveerida kurgid, seened ja juust eraldi kaussides. Hapukurk kasta mee sisse, juustu süüa sinepiga ja seeni hapukoorega. Kõrvale võtta pitsike jääkülma pipraviina

2. eelroog: Kalavaht mustal padjal

Vaja läheb:

karp sprotte õlis

musta leiba

2 korralikku küünt küüslauku

tilli

peterselli

rohelist sibulat

1 karp maitsestamata Creme Bonjour`i

2-3 spl majoneesi

2-3spl hapukoort

natuke sidrunimahla

pestot

kaunistuseks paar kirss-tomatit, rohelist sibulat ja salatilehti

Valmistamine:

Tükelda 2 viilu musta leiba pisikesteks kuubikuteks, vala nad kaussi, lisa sprotid, haki kõik ülejäänud komponendid, lisa hapukoor, majonees ja Creme Bonjour  ning vahusta kõik komponendid saumikseriga vahuks. Lisa maitseks natuke sidrunimahla, pipart ja aroomisoola. Serveerimiseks võta üks viil musta leiba inimese kohta. Määri või asemel leivale pestot ja aseta leivale lehtsalati leht. Siis aseta leivale valmistatud vaht. Kaunista kirsstomatite ja rohelise sibulaga.

Pearoog: Räimepirukas kitsejuustu-peedi salatiga

Vaja läheb:

Pirukas:

pakk "Koopmans`i" pirukapulbrit

50g võid

50ml vett

150 ml piima

3 muna

1 tomat

200 grammi riivitud juustu

3 suuremat sibulat

1 värske tshillipipra kaun

2 suuremat küüslaugu küünt

pool sidrunit

1 karp räim tomatis

värsket basiilikut

pipart ja aroomisoola

Salat:

1 karp rukkolat

500 grammi keedetud punast peeti

kitsejuustu

balsamico kastet (soovitavalt creme-balsamicot)

oliiviõli

kooritud päevalilleseemneid

värsket basiilikut

Valmistamine:

Koopmanssi pulbri pakendis on 2 pakki: üks taignapulbriga ja teine kastmepulbriga. Võta taignapulber, vala kaussi ja lisa vesi. Sega, kuni sellest saab tainas ja siis jäta see tainas kaussi seisma kokkumätsitud pallina. Kauss kata kilega. Haki sibul, tomat, küüslauk ja tshilli. Pane pann tulele ja pane sinna natuke (oliiv)õli. Lisa tükeldatud sibul, tomat, tshilli ja küüslauk ning pruunista need. Võta pann tulelt ja lisa karp räime tomatis. Peenesta räim tomatis kahvliga ja sega teiste koostisosadega kokku. Lisa ka maitse järgi pipart, aroomisoola ja värsket basiilikut. Pressi valmis massi ka pool sidrunit. Sega kõik omavahel läbi. Võta vorm, kata küpsetuspaberiga ja määri nii vormi servad kui paber õliga kokku. Aseta sinna tainapall ja  suru see näppudega üle vormi laiali nii et ka vormi servad saaksid kuni ca poole kõrguseni kaetud. Vala täidis tainale ja kata põhi ühtlaselt. Seejärel võta kolm muna ja piim ja klobi need koos lahti, lisa kastmepulber ja sega see vispliga  kuni enam tükke sees pole. Kata pirukatäidis kõigepealt juustuga aga jäta ca 1/3 juustust alles. Siis vala pirukale taignakaste nii, et see kataks kogu pirukat ühtlaselt. Puista pirukas üle ülejäänud juustuga. Küpseta 35-45 minutit 200 kraadises kuumuses. Serveeri koss natukese hapukoorega ja kõrvale salat.

Salatiks võta ruccola ja aseta suurele taldrikule või lameda põhjaga kaussi. Maitseta see oliivõliga. Viiluta peet ja aseta viilud ühtlaselt üle ruccola, peenesta näpu vahel kitsejuust ja pudista ühtlaselt üle peedi. Kaunista päevalilleseemnete ja värskete basiilikulehtedega. Maitsesta balsamicoga nii et salatil jääksid pruunid kastmeribad piserdatult paistma. Lase salat tõsta külalistel endil, et nad näeksid selle ilu ennem kui nad komponendid taldrikul läbi segavad.

Magustoit: Hollandipärane õunakook vahukoorega.

Vaja läheb:

1 pakk Koopmans`i õunakoogi pulbrit

175 grammi võid

2 muna

6 suurt ja haput õuna

50 grammi suhkrut

75 grammi rosinaid

2-3 tl kaneeli

Valmistamine:

Võta rosinad ja vala nad sooja vette, jäta nad sinna seisma kuni ca 15 minutiks. Kuumuta ahi 180 kraadini. Sulata või. Võta kauss ja klopi seal 1 muna, lisa või ja taignapulber, sega need kokku taignaks. Koori õunad ja tükelda pisikesteks kuubikuteks. Nõruta rosinad ja lisa õuntele, lisa kaneel ja suhkur ning sega kõik omavahel läbi. Võta küpsetusvorm ja kata küpsetuspaberiga, küpsetuspaber ja vormi servad omakorda õlita. Võta 2/3 taignast ja pressi see näppudega vormi ühtlaselt nii, et ka vormi servad saaksid taignaga kaetud kuni ca poole vormi kõrguseni. Vala õunte ja rosinate segu taignale ja jaga see ühtlaselt üle taigna. Seejärel lisa ülejäänud 1/3 tainas ja vooli sellest käte vahel ribad millega saad koogi peale teha ruudulise mustri. Klopi lahti veel üks muna ja kata sellega taignaribadest tehtud ruudustik. Küpseta 180 kraadises ahjus ca 60-75 minutit. Serveeri jahtunult koos vahukoorega. Vahukoorele võib lisada rummiessentsi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles