Viis kahetsusväärset viga, mida paljud lapsevanemad teevad

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karistamine ei pruugi anda tulemust.
Karistamine ei pruugi anda tulemust. Foto: SCANPIX

Ka kõige heatahtlikumad lapsevanemad eksivad mõnikord. See ei tähenda, et oma vigadest ei saaks õppida. Woman’s Day küsis nõu ekspertidelt, tõi välja viis suurt eksimust ja lahendusi neile.

Eksimus: ütled üht, teed midagi muud

Karjud lapse peale, et ta lõpetaks karjumise või noomid teda, et ta ei valetaks, kuid luiskad tema nähes naabrile.

Milles probleem?

Kui käitud pidevalt vastupidiselt oma õpetustele, ei võta laps sind peagi enam tõsiselt.

Abinõu

Ainult rääkimisest ei piisa – näita oma käitumisega lapsele eeskuju. Nii kui märkad, et tõstad häält, siis hinga rahulikult sisse ning tasasel häälel vabanda, et karjusid. Kui ta käitub sinu noomimise peale paremini, siis kiida teda selle eest. See tehnika õpetab lapsele oma vigu märkama ja neid mõistma.

Eksimus: sa ei keela midagi

Palud oma lapsel tema tekitatud segadus ära koristada, kuid sellele järgneb jonnihoog. Otsustad alla anda ja ise koristada, et mitte jonniga tegeleda.

Milles probleem?

Kui annab pidevalt laste soovidele järele, rikud nad ära ning selle tulemusena on nad teismelisena isekad. Kui sa kunagi midagi ei keela, siis eeldab laps, et tal on kõik lubatud ja ta ootab alati kiiret rahuldust.

Abinõu

See, kas peaksid midagi keelama või lubama, oleneb olukorrast. Pead iga kord arvestama, mis on oluline sulle, lapsele ja kogu perekonnale. Kas lapsel peaks olema sõnaõigus? Oleneb.

Kui tegu on taas olukorraga, mil laps tahab kõigest hoolimata lihtsalt oma tahtmist saada, on vastus selge. Keela teda, kuid selgita ka, et kui ta ei saagi oma tahtmist, siis sellest ei ole midagi hullu.

Mõnikord võib aga lapse arvamusel olla oma tähendus. Kui su laps ei taha eriti oma arvamust avaldada või laseb teistel endaga kehvasti ringi käia, siis on sest palju abi, kui lased tal aeg-ajalt ise otsuseid langetada. Kui see, mida ta väga soovib, on talle tõepoolest oluline, siis las ta teeb seda – enda arvamuse põhjendamine tõstab ta enesekindlust.

Eksimus: toidu pärast tülitsemine

Altkäemaksulaadseid lubadusi kuuleb nii mõnegi majapidamise õhtusöögilauas: «Kui sa sööd oma aedviljad ära, saad magustoiduks jäätist.» Üks suuremaid vigu on toidu (eriti maiustuste) preemiana kasutamine.

Milles probleem?

Laps peab mõistma, et toitu on vaja energia saamiseks. Kui süüa antakse autasuna, siis suurendab see lapse isu ebatervislike toitude järele ka sel ajal, kui tal tegelikult kõht tühi ei ole. Pealegi võivad lapsed olla väga põikpäised – sa ei pruugi ka parimate maiustuste abil oma tahtmist saada.

Abinõu

Ära hakka võimuga võitlema. Parim, kui keskenduksid tervislikule toidule ja ei teeks suhkrust liiga suurt teemat. Kui tegu pole tegu tõsisema terviseprobleemiga, siis jää endale kindlaks ja lase lapsel vabatahtlikult sööma asuda. Esiteks võib ta kahtlemata jonnida, kuid lõpuks läheb tal kõht tühjaks ja ta hakkab sööma.

Eksimus: tühi kiitus

Su laps hakkas just klaverit mängimist õppima. Pärast nädalast harjutamist esitab ta sulle suurte vigadega ühe palakese ning sa kiidad, kui suurepäraselt see kõlas.

Milles probleem?

Paljud vanemad kiidavad oma lapsi takka, kuid tühi kiitus mõjub tegelikult halvasti. Selle tagajärjel võib laps oma võimeid valesti hindama hakata ning ei märka oma vigu. Pidev põhjuseta kiitmine ei mõju ka siiralt.

Abinõu

Laps vajab ausat tagasisidet, mis on esitatud soojalt ja toetavalt. Selleks, et teda tunnustada, kiida seda, kui palju vaeva ta on näinud, kui entusiastlik ta on ja kui vahva, et ta oma edusamme teistelegi näidata tahtis. Tunnusta harjutamist ja pingutamist. Edaspidi, kui ta on tõepoolest mänguga edusamme teinud, on komplimentidel ka reaalne mõju lapse enesekindlusele.

Eksimus: iseloomu kritiseerimine

«Sa oled nii räpakas. Miks sa oled nii laisk? Sinuga on nii raske.» Hetke ajel lipsavad sellised kommentaarid kergesti üle huulte.

Milles probleem?

Süütuna tunduvad laused mõjutavad tugevasti lapse enesehinnangut. Sildistades annad negatiivse hinnangu lapse iseloomule. Ta võib selle ühe iseloomustuse laiendada kogu oma olemusele, sest nõnda arvab ta, et näedki teda vaid ühes halvas valguses.

Abinõu

Kui märkad, et teed seda jälle, siis vabanda koheselt. Selgita lühidalt, et ütlesid valesti ja nii ei ole viisakas. Seejärel räägi konkreetsest käitumisprobleemist, mis on tegelikult oluline. Anna teada, mis ta tegi valesti, et ta mõistaks, mis tagajärjed sel on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles