Neli küsimust, mida eneselt küsida enne oma äri loomist

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Aasta viimased päevad oli paras aeg möödunud aeg kokku võtta ja uusi otsuseid langetada. Võib-olla kaotasid eelmisel aastal töö ja otsid uusi väljakutseid. Võib-olla on sul juba mõnda aega meeles mõlkunud mõte luua oma firma.

Millele tasuks aga mõelda enne esimese sammu astumist isikliku äri suunas? Portaal GalTime toob välja neli olulist küsimust, millele tasuks mõelda.

1. Kas sa oled valmis kõvasti tööd tegema? Kas oled valmis pikkadeks tööpäevadeks ja suureks vastutuseks?

Mitte ükski väga hea asi ei tule sinuni kergelt, sest kui see nii oleks, oleks see liialt hea, et tõsi olla. Üleöö edu saavutamiseks puudub kindel retsept või maagilised sõnad. On vaid raske töö ja fakt, et asju tuleb teha pisikeste sammude kaupa. Oma äri loomist võib võrrelda laste kasvatamisega – iga tasand nõuab töökust, ohverdusi ja usinust. Ole valmis imeliseks reisiks, millel on palju peatusi ja veendu, et sinus on piisavalt töökust ning energiat, sest uus äri vajab kannatlikkust ja järjekindlust.

2. Kas oled oma plaani perega arutanud? Kas nad on teadlikud, et tulemas võivad olla suured muutused?

Võib-olla plaanid oma firma kõrvalt jätkata asjadega nii nagu varem, kuid fakt on see, et oma äri loomine muudab kõike. Su nimi, maine ja tulevik on kaalul ning see võib muuta keeruliseks oma aja jagamise töö ning pere vahel. Võisid ju arvata, et oma firmaga saad olla paindlikum, kuid peagi taipad, et said omale uue «beebi», mis vajab pidevalt su tähelepanu. Veendu, et pere toetab su plaani ning seisab su seljataga hoolimata kõigest. Parim variant on see, kui saad ka pereliikmed oma uude ettevõtmisse kaasata.

3. Kas suhtud oma äriideesse kirglikult?

Kuigi võib-olla sulle öeldakse, et hästi läheb vaid neil firmadel, mis on «kuumad» ja hetkel trendikad, on kõige olulisem ja edu tagavam see, kui sa ise asjasse kirglikult suhtud. Võib ju olla kergem luua midagi trendikat, kuid kui sa oma ideesse 100 protsenti ei usu, siis on raske seda elus hoida. Ühtlasi ära aja segamini kirge ja hobisid. Hoia hobisid selleks, et stressi maandada, kuid pea meeles, et äri ei ole hobi. Äri nõuab suurt tööpanust, aega, sageli ka suuri summasid ning toetust.

4. Milline on su ideaalne nägemus töö ja koduse elu tasakaalustamisest?

Vaata üle, mida sa ise saad teha ja mille jaoks on sul võimalusi, et abikäsi palgata. Pea meeles, et jagad aega äri ja pere vahel, seega ära võta kõiki tegemisi enda õlule. Isikliku äri omamine tähendab pidevat žongleerimist erinevate tegevuste vahel ja nõuab intensiivset ajajuhtimisoskust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles