Anu Saagim: aasta 2012 võttis sõnatuks

Anu Saagim
, Elu24 peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anu Saagim ja Mart Haber Eesti Aasta Ettevõtja 2012 galal
Anu Saagim ja Mart Haber Eesti Aasta Ettevõtja 2012 galal Foto: Titt Mõtus

Lõppevale aastale tagasi vaatamine pole tekitanud minus eales nii segaseid tundeid. Kohati võttis aasta lausa sõnatuks! See algas kunagise suusakuninga dopingutsirkuse teise vaatusega, jätkus oravate poolt ämma kapist võetud rahapakkidega ja päädis maailmalõpukarusselliga.

Kahju, et olümpiavõitja Andrus Veerpalu dopingusaaga sirutab tänu argpüksidele oma kombitsad veel kolmandassegi aastasse. Aga paraja puraka pani ka meie armastatud jalgpall, kus üks pauk järgnes teisele.

Parima tsirkuse panid siiski püsti meie lustlikud kloun-poliitikud. Vastik elamislubade skandaal, mis näitas, kui vastutustundetud on Eesti Vabariigi siseminister ja majandusminister. Paarsada Vene ärimeest said pettuse teel elamisloa, mis oli seotud fiktiivsete investeeringute ja elukohtadega, pankrotimeistrite ja tagaotsitavate kurjategijatega.

Arusaamatust tekitas ka Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali kätte sattunud Hannes Rummu kirjavahetus, mille võttis napsakalt kokku peaklouni tõdemus, et poliitilist kultuuri tugevdavadki just skandaalid ning puhastumine toimubki kuritegude kaudu, mis omakorda viivad meid lähemale puhtama poliitilise kultuuri sünnile. Viivad nad jee…

Tallinna TV ja staarlinnapea peale ei viitsi enam erutudagi.  

Õnneks tehti rahvale ka pisut teatrit. Riigikogus möllas seekord Ladina-Ameerika seebikastaariks kehastunud  peaminister Andrus Ansip, kes soovitas ACTA-vastastel ravida paanikahooge mullivanni ja fooliummütsikestega.

Lõbu jäi lühikeseks, sest paipoiss Silver Meikar suutis valla päästa tsunami veeklaasis. Postimehes ilmus aus ülestunnistus Reformierakonnale teadmata päritolu raha annetamisest. Mees avas kaardid ka skeemi toimimise asjus.

Skandaali peakangelasteks said justiitsminister Kristen Michal ja riigikogu liige Kalev Lillo. Eesti rahvaluule varamusse lisandus muinasjutt pehmeid valgeid kampsuneid kuduvast lahkest ämmast.  

Ja taas tehti ilmarahvale palagani. Tallinnas Vabaduse platsil näidati, kes on Maarjamaal tõeliselt kuninglikud. Abiellu heitsid keskkonnaminister Keit Pentus ja üks Reformierakonna tipp-poliitikuid Rain Rosimannus.

Mesinädalad jäid kahjuks üürikeseks. Rosimannuste vastu on esitatud sadadesse tuhandetesse eurodesse küündiv hagi seoses Pentuse isale kuulunud pankrotis veofirmaga Autorollo.

Ei saa me üle ega ümber ka Eestimaa uhkusest Estonian Airist ja Tero Taskilast, nagu ka streigist, mille korraldasid meie tublid arstid.

Aga et enne läheb jumala päike looja, kui meie poliitikute pattude ja vallatuste register saab üles loetud, lisaks lõppu ka paar lihtsa eestlase südant soojendanud seika aastast 2012: Gerd Kanteri ja Heiki Nabi medalid Londoni olümpial, Ewert and the Two Dragonsi maailmavallutuse, «Seenelkäigu» ning õpetajate ja arstide pisukesegi palgatõusu.

Aga millisesse lahtrisse panna Eesti energiaturu avanemine ja tasuta ühistransport, eks see selgu juba tarkust ja kavalust soosival maoaastal.

Uus aasta võib tuua suuri ühiskondlikke segadusi, ennustab tähetark Igor Mang.

Suurepärane! Seega rohkem varjatust, salastatust, põrandaalust tegutsemist, salapäraseid sündmusi ka aastasse 2013, sest muidu läheme siin kohalikus konnatiigis igavusest lihtsalt hallitama!

Põnevat uut aastat teile, armsad kaasmaalased!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles