Teadlased avastasid agressiivse rinnavähi tekitaja

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnakontroll.
Rinnakontroll. Foto: Reuters / Scanpix

Teadlased leidsid, et rinnapiima tootmist stimuleeriv proteiin võib ühtlasi rinnavähi agressiivseks muuta. Tegemist on olulise avastusega, mis võib olla abiks leidmaks efektiivset ravi rinnavähile, mis ei allu hormoonravile.

Selleks, et arstid saaksid rinnavähki põdevale patsiendile määrata ravi, on neil vaja välja selgitada, kas rinnavähk on hormoontundlik ehk allub hormoonravile või mitte, kirjutab Reuters.

Kui kasvaja proovidest on leitud östrogeeni ja progesterooni retseptoreid, siis on kasvaja hormoontundlik. Hormoonravi blokeerib östrogeeni kasvajat stimuleeriva toime ja aeglustab või peatab vähirakkude kasvu.

Kahel kolmandikul haigestunutest on rinnavähk hormoontundlik, kuid ühel kolmandikul vähijuhtudest ei olegi vähil hormoonretseptoreid või neid on väga vähe. Sellised patsiente ravitakse teiste meetmetega, näiteks keemiaraviga.

Austraalia ja Briti teadlased jõudsid uues uuringus sammukese lähemale lahendusele, kuidas ravida efektiivselt neid rinnavähki põdevaid patsiente, kelle puhul hormoonravi ei toimi.

2008. aastal leiti Garvani instituudi meditsiiniuuringute professori Chris Ormandy uurimuse põhjal, et rinnapiima tootmise aktiveerib proteiin ELF5.

Uuest uurimusest, mille eestvedajaks oli taas Ormandy, selgus, et seesama proteiin võib muuta rinnavähi agressiivseks, kuna ELF5 asub kõikides rinna rakkudes ja üritab rinnapiima tootmist stimuleerida isegi vähirakkudes.

«Vähirakud ei reageeri õigesti ELF5-le, mille tagajärjel muutub vähk agressiivsemaks ja ei allu ravile, » ütles Ormandy.

Meeskond leidis, et hormoonretseptoritega vähis on ELF5 tase madal. Samal ajal on ilma retseptoriteta vähi puhul ELF5 tase jällegi kõrge.

Ormandy meeskond kasvatas Petri nõudes rinnavähikudesid, mis sisaldasid suures koguses ELF5 proteiini.

«Uuringust selgub, et ELF5 sisaldusega kasvajate puhul on vähirakkude vohamine sõltuvuses ELF5-st. Kui me blokeerime ELF5 tootmise neis kasvajates, siis me blokeerime ka vohamises ja see ravib kasvaja,» ütles Ormandy.

Tema sõnul on nüüd oluline leida ravim, mis ELF5 vohamist takistaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles