Viis igapäevast rituaali, mis aitavad vähendada tööstressi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Täiuslikku retsepti töö- ja eraelu tasakaalus hoidmiseks ei ole olemas. Võtab aega, enne kui suudad neid pisikesi muutusi oma päevakavaga ühildada. Aja jooksul saad aga muuta seda, kuidas tööstress sind mõjutab ning õpid sellega paremini toime tulema.

Sa pead ise mõistma, mis sind stressi leevendamisel kõige paremini aitab, sest tööandja pakutud meetodid ei pruugi sulle mõjuda, kirjutab Forbes. Inimesed on erinevad.

Kõike ei saa ise kontrollida, kuid me saame suunata oma nägemust, käitumist ja mõtteid. Järgnevad viis rituaali aitavad sind õigele rajale, et saaksid sammhaaval oma elu muutma hakata.

Hommikune ärkamine ja analüüs

Proovi ärgata mõni minut enne teisi pereliikmeid. Enne tõusmist hinga rahulikult sisse ja välja. Enne arvuti või teleka taha asumist kuula veidi rahustavat muusikat või loe midagi inspireerivat, et alustada päeva positiivse noodiga. Kui sul on aega, et võimelda või mediteerida, siis see võiks saada su igapäevaseks harjumuseks.

Võiksid endale iga päev püstitada mingi lihtsa eesmärgi, aga ei midagi ületamatut ja kohutavat. Selleks võib olla näiteks soov mingil olulisel koosolekul korralikult keskenduda või kolleegiga hästi läbi saada.

Tööpäeva kohustused ja sisseelamine

Kui jõuad tööle, siis ole paar minutit omaette, et kohaneda. Hinga rahulikult ja lõdvestu, enne kui asud sind ründava infotulvaga tegelema. Seejärel alusta oma igapäevaste kohustustega.

Sul on ilmselt juba eelmisest päevast nimekiri ülesannetega, mis on tegemata ja pead sinna lisama veel uusigi kohustusi. Enne kui asud tegutsema, mõtle, mis on seal nimekirjas sellist, mida oled vältinud. Tee see esimesena, et hullem asi kaelast ära saada. Sinu töögraafikus võiks olla nädalas kaks tunniajast pausi. Sul ei pea selle aja tarvis olema konkreetset eesmärki, ka vaikuses istumisest võib palju kasu olla, kuid võib juhtuda, et vajad seda aega mingi uue projekti jaoks.

Lõunapausi vabadus ja jõukogumine

Võib olla, et sul on lõunapausiks piiratud aeg, seega võiks sul olla õige lähenemine. Esiteks pane tähele, kuidas tunned end füüsiliselt ja emotsionaalselt. Kui keha on arvuti taga istumisest kangeks jäänud, liigu veidi ringi, ringuta ja võimle. Väike füüsiline pingutus paneb vere liikuma ja annab energiat. Samal ajal võiksid mõelda sellele, millistest mõtetest sa tahad vabaneda. Pane ka tähele, mida sööd. Kaotad energiat kui sööd kiirtoitu, liiga palju magusat või väga suure lõunasöögi.

Keskpäevane stressipõrmustaja

Tööpäeva viimane kolmandik võib hakata venima ja motivatsioonist jääb puudu. Lõpp hakkab paistma, kuid töökohustusi on veel palju. Kui tunned pinget, võid hakata rapsima või vastupidi – ei suuda enam oma tähelepanu millelegi keskenduda. Kui märkad, et põrnitsed niisama arvutiekraani, siis vaata parem midagi, mis on seda väärt. Vaata muusika- või naljavideot, et korraks mõtted mujale saada. Peatu hetkeks, et lugeda midagi, mis annab inspiratsiooni ja paneb sind taas loovalt mõtlema.

Lõpetamine

Enne töölt lahkumist vaata uuesti oma ülesannete nimekirja. Suure tõenäosusega said vähemalt mõne ülesandega hästi hakkama. Hinda olukorda objektiivselt ja ära ole endaga liiga karm. Ka homme on päev ja sellest ei ole midagi hullu, kui mõni ülesanne jääb järgmisele päevale. Lõpeta päev vaikuses. See, kas võtad tööd endaga koju kaasa, on su enda otsustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles