Eestlane võõrsil: Austrias pistab Krampus pahad lapsed kotti ja viib endaga koopasse

Linda Pärn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salzburg Krampuslauf
Salzburg Krampuslauf Foto: Erakogu

Üleskutsele jagada oma kogemusi pühadekommetest võõrsil, kirjutas meile Janika Austria linnast Salzburgist.

Veedan oma esimesed jõulud Austrias. Siin on soe ja mõnus - mulle täitsa meeldib vahelduseks Eesti külmale ja tuisusele ilmale. Näiteks nautisin jõululaupäeval 12 soojakraadi ja kevadist päikest.

Austria jõulud on üsna sarnased Eesti jõuludele, kuid siiski leidub mitmeid erinevusi. Austria inimestele on väga olulised jõuluturud, mida leiab advendi- ja jõuluajal pea iga nurga peal, ükskõik kuhu Austria piirkonda minna. Kohalikud austerlased armastavad kas lõuna ajal või õhtul pärast tööd just koos sõpradega või perega minna jõuluturule, et nautida üksteise seltskonda punšiklaasi taga ja röstitud suhkruga glasuuritud mandleid või kastaneid süües. Ühe tassikese punši eest tuleb välja käia umbes 3,50–4,50 eurot.

Kindlasti üks suuremaid erinevusi Eestiga on asjaolu, et Austrias on lastele nii-öelda jõuluvanaks hoopis imeilus kuldsete juustega ja inglitiibadega jõululaps (Christkind). Lapsel tuleb kirjutada oma kingisoovid paberile ning seejärel paber kas akna peale või terrassile jätta, kust jõululaps siis soovid ära napsab. Jõululaupäeva õhtul (Heiligen Abend) jätab jõululaps salaja ja vaikselt kingitused kuuse alla, seega Austrias päkapikke ei tunta.

Lisaks jõululapsele mängivad olulist rolli püha Nikolaus, kes peab meeles häid lapsi, jagades neile maiustusi, ning kuratlik ja sarviline Krampus, kelle ülesanne on karistada halbu ja üleannetuid lapsi. Krampuse peamine ülesanne on püüda pahad lapsed kotti ja viia endaga kaasa koopasse.

Pean ütlema, et minule endale pakkuski kõige suurema elamuse Krampuse paraad (Krampuslauf), mida korraldatakse samuti pea igal pool advendiajal. Paraadil jooksevad ringi Krampusteks kostümeeritud austerlased ning hirmutavad vaatajaid kas hirmsalt häälitsedes või koguni vitsa andes, mis võib olla üsnagi valus ja ebameeldiv kogemus. Enamasti on «metsalised» enne paraadi tarbinud mõnuga alkoholi ning seetõttu võivad nad sattuda karistamisega päris hoogu. Just sellepärast on suuremates linnades ja jõuluturgudel Krampuse paraadi turvanõudeid oluliselt karmistatud, et ära hoida ebameeldivaid tagajärgi.

Jõululaud Austrias on üsnagi sarnane Eestile, kuid verivorsti leidub siin vähe võrreldes Eestiga, kus poodides on väga suur verivorstivalik. Pidin lihapoes kaua otsima, kui lõpuks leidsin mõned vähesed riiulile asetatud verivorstid. Austerlased eelistavad jõululauale panna pigem erinevaid jõulupraade, näiteks suitsutatud liha hapukapsa ja kartulitega. Meeleldi serveeritakse ka populaarseid Bratwurste.

Üksteisele armastavad austerlased kinkida pigem praktilisi ning isemeisterdatud esemeid. Näiteks kingiks saadud kindad, müts, kootud sokid ja saapad rõõmustavad iga austerlast külmemal talveajal. Samuti on populaarsed kingitused mitmesugused toiduained: hoidistest mesi, moos, samuti koduvein, jõulupunš või -tee ja iseküpsetatud piparkoogid (Lebkuchen).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles