Arst seletab: kui ohtlikud oleks «Üksinda kodus» vigastused reaalses elus?

Elu24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader filmist Üksinda kodus
Kaader filmist Üksinda kodus Foto: 20th Century Fox

Kõmublogija Perez Hilton lasi arstil seletada, millised oleks populaarse jõulufilmi «Üksinda kodus» vigastused tegelikkuses.

Vigastus: Õhupüssilask otsmikusse

Stseen: Marv ja Harry üritavad pääseda McCallisteride majja Keviniga läbi ukse rääkides. Kevin pistab läbi koeraluugi püssi, sihib Harryle kubemesse ja laseb. Kui Marv hakkab uurima Harry valu allikat, kohtub ta sama relvaga, millest lastakse talle väga lähedalt haavel laubale.

Arsti diagnoos: Klassikalisel suruõhuga töötaval relval on laskekiiruseks 110 meetrit sekundis või vähem. Sellise relvaga lähedalt lastes lõhub küll naha, kuid ei läbista koljut. Samuti on ebatõenäoline, et see tunginuks läbi üleriiete Harryle kubemesse.

Vigastus: Triikrauaga näkku

Stseen: Pärast õhupüssiga kohtumist jookseb Marv keldritrepi juurde, mille Kevin on jääga katnud. Kui ta pimedasse keldrisse komistab, krabab ta enda arvates lambilülitist. Tegelikult on see köis, mille külge on seotud aurutriikraud. Raske triikraud kukub alla, otse Marvile näkku.

Arsti diagnoos: Oletame, et esimesest korrusest keldrini on viis meetrit ja triikraud kaalub ligi kaks kilo. Triikraud tabab Marvi keset nägu. See on tugev kokkupõrge, mis tekitaks silmaümbruse luudesse mõrad. Tegemist on tõsise vigastusega, mis võib ravimata jätmisel moonutada välimuse või tekitada topeltnägemise.

Vigastus: Tulikuuma uksenupu katsumine

Stseen: Samal ajal, kui Marv triikrauaga näkku saab, üritab Harry majja pääsed esiuksest. Esimene katse ei lähe hästi, sest pätt libiseb trepil ja kukub selili maha. Kui Harry viimaks ukseni jõuab, haarab ta uksenupust, mis hõõgub punaselt. Valudes mees kukub taas trepist alla.

Arsti diagnoos: Kui uksenupp on pimedas silmnähtavalt punane, on selle kuumuseks 400C. Harry pigistab seda tubli kaks sekundit. Võrdluseks - ühesekundiline kontakt 68-kraadise veega on piisav, et tekitada kolmanda astme põletusi. Kõnealune uksenupp pole küll nii kuum, et Harry käsi leekidesse lahvataks, kuid on sellele üsna lähedal... Oletades, et Harry ei kaota kätt täielikult, tekivad tal kindlasti komplikatsioonid, näiteks tõsine põletikuoht ja käe könksumus, milles armkude piirab oluliselt sõrmede painduvust ja liikuvust.

Vigastus: Leeklambiga skalbi põletamine

Stseen: Kuna Harry ei pääsenud esiuksest läbi, läheb ta maja taha. Ta lööb jalaga läbi koeraluugi, et õhupüssiohust vabaneda. Ta katsub ettevaatlikult uksenuppu ja siseneb - et käivitada leeklamp, mis talle otse pähe sihib.

Arsti diagnoos: Harry reageerib leeklambi põletusele omapäraselt. Selle asemel, et ohust eemalduda, hoiab ta oma pead tulejoonel umbes seitse sekundit. See, mis oleks võinud olla lihtne teise astme nahapõletus, on nüüd raske põletus, mis põhjustab tõenäoliselt kudede nekroosi. See tähendab, et Harry koljukude on niivõrd kahjustunud, et see on põhimõtteliselt suremas ja vajab arvatavasti uue siirdamist.

Vigastus: Paljajalu jõuluehetel kõndimine

Stseen: Pärast triikrauaga näkku saamist, jalgupidi tõrva sisse ja suure naela otsa astumist, hülgab Marv keldriukse ja siseneb majja läbi avatud akna. Ilma põrandale vaatamata hüppab Marv hunniku teravate jõuluehete peale.

Arsti diagnoos: Jõuluehete peal jalutamine on üsna väike asi võrreldes nendega, mida senini näinud oleme. Kui mina oleksin Marv, muretseksin pigem mõranenud näo pärast.

Vigastus: Värvipurgiga näkku

Stseen: Kuigi mõlemad pahalased on tõsiselt vigastatud, pääsevad nad lõpuks majja. Kui Marv ja Harry trepist üles koperdavad, ründab neid nööri otsa seotud värvipurk. Harry suudab eest ära põigata, kuid Marv saab sellega otse näkku. Harry läheb edasi, kuid teda tabab teine purk. Mõlemad mehed lõpetavad selili esimesel korrusel.

Arsti diagnoos: Oletades, et värvipurk oli täis ja umbes viis kilo raske ning nöör viis meetrit pikk, tabab Marvi ja Harryt otse näkku kahe kilonewtoniline löök. Sellest piisab vabalt, et murda mitmed näoluud ja sellisest löögist kaotad tõenäoliselt teadvuse. Ma ei eeldaks ka, et kummalegi neist hambad alles jäid.

Vigastus: Labidaga kuklasse

Stseen: Kevin meelitab bandiidid viimaks oma naabri majja, kus nad püüavad poisi kinni. Naaber päästab päeva ja lööb mõlemad mehed labidaga pikali.

Arsti diagnoos: Tõsiselt? Selleks hetkeks on Harryl ja Marvil rängad käe- ja jalavigastused. Harry on tõestanud oma vastupidavust põletuste suhtes ja mõlemad säilitasid teadvuse, kui nad lendava värvipurgiga otse näkku said. Ühtäkki ilmub õbluke vanamees ja lööb neile õrnalt sääsutmarketist ostetud logiseva alumiiniumlabidaga kuklasse. Mingi ime läbi on see neile liiast ja nad varisevad kokku. See film oli palju usutavam, kui ma olin kaheksa-aastane...

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles