Mis on jõulude ajal tähtsam – andmine või kogemine?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Laste jaoks tähendavad jõulud kinkide saamist, kuid täiskasvanute jaoks on olulisem see, et olla koos perega ja nautida pühasid. Kumb on aga tähtsam, kas kingitused või mälestused?

Uuringutega on kindlaks tehtud, et olulisem on kogeda, kui kinke teha. Teadlased selgitasid välja, et asjad teevad meid õnnelikuks vaid kuni kolmeks kuuks, aga mälestused jäävad meiega tunduvalt pikemaks ajaks, kirjutab Huff Post.

Cornelli ülikooli psühholoogiaprofessor Tom Gilovich selgitas, et kogemusi hinnatakse seetõttu, et kogemused on seotud inimeste identiteediga. «Isegi, kui meile meeldivad materiaalsed asjad, jäävad nad siiski meist kaugeks. Need pole osa meie olemusest,» sõnas professor.

«Kogemustega seostume abstraktsemal tasandil ja see muudab need nauditavamaks. Kui mõtlete jõuludele ja oma pere ning sõpradega koosolemise peale, siis sotsiaalne võrgustik on just see, mis teid defineerib, asjad on küll toredad, kuid kaduvad,» selgitas Gilovich.

See muidugi ei tähenda, et jõulude ajal ei tohiks kingitusi tegema. Teadlased avastasid ka seda, et need inimesed, kes ostavad kingiks kogemusi – näiteks spaapakette või muuseumipileteid – on õnnelikumad kui need, kes ostavad pelgalt asju.

Hea uudis on siin ka neile, kes eelistavad kogemuslikke kingitusi: teie kaaslased näevad teid atraktiivsemana kui neid, kes tahavad kingiks saada mõnd eset.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles