Lugeja küsib: palun seletage lahti elatise maksmist reguleerivad paragrahvid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

 

«Palun seletage paragrahvid lahti. Lapse isa on kohustatud maksma lapse emale lapse ülalpidamiseks elatist vastavalt perekonnaseaduse S § 100 lõike.2 ja 101 lõike 1 alusel vähemalt valitsuse kehtestatud kuupalga alammäära vastavalt § 97’le seni, kuni laps on saanud täisealiseks või kuni jätkab põhi- või  keskhariduse omandamist põhikoolis, gümnaasiumis või  kutseõppeasutuses, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni.»

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroost Puurits & Partnerid.

Teie poolt välja toodud perekonnaseaduse paragrahvid tähendavad üldjoontes seda, et lapsest lahus elav vanem peab last ülal pidama elatise maksmise teel:
a) kuni lapse täisealiseks saamiseni, või
b) lapse täisealiseks saamisel kuni põhi- või keskhariduse omandamiseni põhikoolis, gümnaasiumis või kutseõppeasutuses, kuid mitte kauem kui 21-aastaseks saamiseni.

Perekonnaseaduse § 101 lõige 1 sätestab ühele lapsele igakuiselt makstava elatise miinimummäära, milline on pool valitsuse kehtestatud kuupalga alammäärast. Seega hetkel ei tohi igakuine elatis olla väiksem kui 145 eurot.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles