Enesehalvustamine tööl on suur viga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Meile meeldivad inimesed, kes ei võta end väga tõsiselt. Meile meeldib aeg-ajalt ka ennast maha teha ja seda eriti tööl.

Näiteks halvustatakse ennast selleks, et kolleegid ei hakkaks liiga palju ootama. Väike enesekriitika tagab, et töökaaslased ja ülemused ei ootaks suuri tegusid ning edu korral imetletakse hiljem tagasihoidlikkust, kirjutab Huff Post. Ennast kipuvad rohkem halvustama just naised, kes on meestest üldjuhul ebakindlamad.

On neid, kes vastavad igale komplimendile või tunnustusele ennasthalvustava märkusega, mis nullib öeldu. Kui inimene on nõnda käitunud aastaid, ei pruugi ta tähelegi panna, kui kaugele enda mahategemisega läheb. See on aga kahjulik kõige ilmselgemal moel: teised hakkavad seda uskuma. Muidugi ei ole kindlaid reegleid, millal seda võib või ei või teha, kuid siin on kolm situatsiooni, mis nõuavad veidi enesetsensuuri.

Tööintervjuul

See tundub lihtne ja loogiline, kuid töövestlusel on närvid pingul ning soov olla meeldiv võib esile kustuda enesehalvustamise. Näiteks võid kogemata ise tähelepanu juhtida sellele, et CVs on mitu kehva töökogemust, sest sa ei teadnud pikalt, mida oma eluga ette võtta. See aga värbajale head muljet ei avalda.

Kuigi liigne enesekiitus samuti hästi ei mõju, siis tööintervjuu ei ole ka koht, kus olla tagasihoidlik. Harjuta enda saavutustest rääkimist nõnda, et see kõlaks realistlikult, näitaks sind parimast küljest ning et sul oleks mugav seda teha.

Koosolekul

Tunne oma kuulajaskonda. Kui sa ei tööta kõrgel kohal, siis mõjub see väga halvasti, kui teed end töökaaslaste ja ülemuse ees maha. Sooviksid ametikõrgendust? Kui jah, siis pead end selle nimel müüma, iga päev.

Jah, väike huumor käib ikka asja juurde, kuid kui sa ei ole naljategemises väga osav, siis on just ennasthalvustavad naljad need, mis võivad valesti välja kukkuda. Halvast naljast hullem on vaid halb nali enese kohta.

Komplimenti saades

Kui keegi kiidab sind näiteks hästi tehtud esitluse eest, siis mis on sinu esimene reaktsioon? Ära löö käega. Esiteks peaksid kiitjat tänama. Keegi, kellele meeldis su töö, tahtis esile tõsta seda, kui hästi sa hakkama said. Miks sa peaksid tema tähelepanu mujale suunama ja rõhutama oma nõrkusi?

Enesehalvustamine on inimlik, mõnikord naljakas ning tuletab meile meelde, et keegi pole täiuslik. Mõnikord peaks aga järele mõtlema, kas tasub enda või oma töö kohta kehvasti öelda, kui eesmärgiks on saada head tööd või jätta töökaaslastele head muljet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles