Mehe pilk reedab ta seksuaalsoovi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mehe pilk reedab tema seksuaalmotivatsiooni, näitasid uurijad. Naise pilk aga tema seksuaalmõtteid nii selgelt ei paljasta.

Uuringu eesmärgiks ei olnud pelgalt meeste ja naiste erinevuste tuvastamine. Teadlased soovisid teada, kuidas jälgida seksuaalkurjategijate seksuaalmotivatsiooni, et näha, kui hästi ravimid mõjuvad, vahendab Huff Post.

Lincolni ülikooli psühholoog Kun Guo selgitas, et kuna silmaliikumine on spontaanne ja seda on väga raske takistada, siis kasutasid nad seksuaalsoovi jälgimiseks pilgujälgimisseadet.

Silmad reedavad

Varasemad uuringud on näidanud, et just meeste silmis peegeldub nende seksisoov. Seksuaalsete kujutiste peale suurenenud pupillid võivad usaldusväärselt paljastada meeste ja geinaiste seksuaalset orientatsiooni. Uuringud on ka näidanud, et heteroseksuaalsed mehed jälgivad naiste pilte kauem kui meeste omi, kuid heteroseksuaalsed naised vaatavad nii meeste kui naiste pilte sama kaua.

Guo ja tema kolleegid on varem leidnud, et kui noored mehed vaatavad eakaaslaste naiste pilte, siis keskendub nende pilk rinna-, vöö-, ja puusapiirkonnale. See ei pane ilmselt imestama ühtegi naist, keda on viimasel ajal baaris pikalt vaatama jäädud. Need kehapiirkonnad on mehele olulisteks signaalideks - rinnad viitavad seksuaalsele küpsusele ning puusade ja vöökoha suhe naise võimele lapsi kanda. Vaadates vanemaid naisi või lapsi, samu mustreid pilgu suunas ei esine, mistõttu saabki öelda, et tegu võib olla seksuaalse huviga.

Selle idee testimiseks näitasid uurijad 30 heteroseksuaalsele mehele vanuses 18-25 ning samaväärsele naiste grupile pilte riietes lastest, 20ndates noortest ning täiskasvanutest, kelle vanus jäi 30-40 vahele. Osalistel paluti pilti vaadata ning samal ajal salvestas pilgujälgimisseade nende silmade liikumise.

Pärast seda vastasid osalised küsitlusele oma seksuaalse iseloomu kohta. Sealhulgas küsiti neilt, kui seksuaalselt pärsitud või kui seksuaalselt kompulsiivsed nad on ning kui suure tõenäosusega nad võtavad seksuaalseid riske.

Seksuaalne pilk

Võrreldes küsitluse tulemusi pilgujälgimisaparatuuri tulemustega leidsid uurijad, et mehed, kes olid enda sõnul riskialtimad ning emotsionaalsema seksuaalkäitumisega, vaatasid pikemalt 20-aastaste naiste rinna- ja puusapiirkonda. Seda ei teinud nad aga laste ega endast vanemate naiste puhul. Teisisõnu reetis nende pilk keskmisest suurema seksuaalse huvi.

Naiste pilk aga piltide vaatamisel nii selgeid mustreid ei loonud. Uurijad leidsid, et vaid väga seksuaalselt emotsionaalsed naised vaatasid teiste noorte naiste pilte kauem, kuid nad vaatasid pikalt ka laste ja vanemate naiste pilte.  Uurijate sõnul võib öelda, et mida seksuaalselt kompulsiivsem naine, seda enam võrdleb ta oma keha teiste naiste kehadega. Igal juhul ei paljastanud naise pilk tema seksuaalhuve, meeste piltide näitamisel ei eristunud naise pilgu liikumises mingeid mustreid.

Nüüd analüüsivad Gua ja tema kolleegid kolmanda eksperimendi tulemusi, mille käigus võrreldakse seksuaalkurjategijate pilku tavaliste inimeste pilgu liikumisega. Seni on uurijate kinnitusel tulemused paljulubavad.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles