Piparkooke ei pea kaunistama üksnes glasuuriga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piparkookide kaunistamine.
Piparkookide kaunistamine. Foto: Kadri Inselberg

Piparkoogiküpsetamise võistluse «Piparkoogimaania» eestvedaja, graafik Mari-Liis Laanemaa arvates võiks glasuuri kasutada piparkookidele vaid rõhu andmiseks – kaunistamiseks on palju põnevamaid vahendeid.

«Piparkoogitainas on väga hea vahend loovuse katsetamiseks. Kui läheb midagi valesti, siis ei ole ju midagi – vea saab ära süüa,» tõi Laanemaa välja.

Piparkoogitainast meisterdamise alus on korralik tainas, mis võiks olla pigem tugevam ehk suurema jahusisaldusega.

Enne ruumiliste piparkoogikujude juurde asumist võiks Laanemaa soovitusel omandada meisterlikkuse tasapinnaliste piparkookide kaunistamisel.

Piparkookide tainast välja lõikamisel võib kasutada nii vorme kui ka näiteks paberist šabloone.

Enne kookide kaunistamist eelistab ta piparkoogid üle võõbata munakollase ja vee seguga, tänu millele jäävad kaunistused piparkoogi külge paremini kinni ja üldse pidid need ahjust tulles ilusamad välja nägema.

Kaunistamisel armastab Laanemaa kasutada näiteks suhkrust koogikaunistusi, mille võib ahju panna koos piparkookidega ja mis annavad lihtsa vaevaga efektse värvilise tulemuse. Tema lemmikud on aga hakitud pähklid, mis pidid lisaks ilule sobima väga hästi piparkoogi maitsega.

Laste suur lemmik on Laanemaa sõnul aga hoopis piparkookidesse väikeste vitraažakende tegemine. Selleks on vaja teha enne ahju pistmist piparkoogi sisse augud – lõigata suuremast piparkoogist välja väiksem või näiteks uuristada kujule silmad-suu. Seejärel võiks koogid mõneks minutiks ahju küpsema panna, siis täita augud karamellikommide puruga ning piparkoogid lõpuni küpsetada. Tulemuseks on värvilised magusad aknad piparkookide keskel. Kaunistuseks sobivad kõik klaaskommid, mille sees ei ole moosi. Elektrisinise saamiseks võib kasutada isegi kurgupastille.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles