Mida talvel kanda?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fendi
Fendi Foto: AFP/SCANPIX

Targad inimesed ei pea talvel valima stiilse välimuse ja mõnusa soojuse vahel. Kuidas ülerõivastes elegantne välja näha, on küsimus, mille vastus sõltub iga inimese elustiilist ja maitsest, kirjutab Regina Herodes ajakirjas Hooaeg.

Eesti kaubandusest leiab kõike, mida enda soojas hoidmiseks vaja: villaseid mantleid, sulejopesid, kasukaid, jakke, tagisid. Avastamise ja leidmise rõõmu jätkub nii meestele kui ka naistele.

Ülerõivaste ostu planeerides tasub mõelda oma päevale − kas oled autoga liikleja või valdavalt jala käija? Autosse sobivad hästi õhemad elegantsed poolmantlid, milles on mugav istuda. Gore-Tex on hea valik − hingav, vihmakindel, kerge, õhuke ja soojapidav. Kui eelistad rohkem jala liikuda, tuleb arvestada ülerõiva soojapidavusega – naistele sobib näiteks pikk tepitud mantel, meestele soojema voodriga pikk mantel. Ühistranspordiga sõitvad inimesed eelistavad aga sageli praktilisi värvitoone. Ka sulejoped on külmaga väga mõnusad, kerged ja supersoojad ning lisaks on neil tänapäeval moekalt šikk siluett.

Materjalide maailm

Materjalivalik on tänapäeval lai. Villaste mantlite puhul võiks tähelepanu pöörata naturaalvillast koostisele, mis määrab nii mantli soojuse kui ka hinna. Pehmust ja luksust lisavad näiteks kašmiir, angoora, alpaka ja mohäär.

Ise ei pea olema kangateadlane, aga targa teenindaja nõu tasub alati küsida. Jopede ja parkade materjalid on sageli kõrgtehnoloogilised ning stiilne linnajope võib olla pea sama tõhusate kaitseomadustega nagu ekstreemspordivarustus. Innovaatilised materjalid nagu Gore-Tex, Thinsulate ja Memory Shape muudavad kandja elu enneolematult mugavaks. Küsida tasub just nende omaduste kohta, mida vajalikuks peate: näiteks tuule- ja veekindlus, soojapidavus ja hingavus. Sulejoped on samuti tehniliselt üha täiuslikumaks disainitud. Karusnahkade ja samuti kunstkarusnahkade puhul mängib materjali kvaliteet hilisemas kandmisrõõmus suurt rolli ja investeering tasub üldjuhul ära – heast materjalist kasukat saab kanda pea igavesti.

Lõiked ja stiil

Hea ülerõivas sobib kandja figuuriga – tasub tähele panna õiget suurust, seljalaiust ja parajat varrukapikkust. Liiga avara mantli alla puhub tuul, liiga napi alla ei mahu ära soojendavad alumised kihid. Hea mõte on mantlit proovida ülikonna või kostüümi peal.

Lõigetevalikus leidub sirgeid, A-lõikelisi ja taljes mudeleid. Lähtuda võib ka sellest, milline disainikeel sulle meeldib − kas klassikaline, sportlik või romantiline. Ülerõivas pole üksnes soojendaja, seegi võiks väljendada kandja stiili! Ka värvivalikus pole mingit vajadust eelistada turvalisi tumedaid toone, mõni rõõmsam värvilaik võib pakkuda palju enam kandmisrõõmu.

Villased mantlid hoiavad soojas ja on väga elegantsed, vääriskraega ehitud ja naistemoes vahel luksuslikult kaunistatud. Stiilne ja hea valik on näiteks kašmiirmantel. Meeste mantlite puhul on märksõnadeks innovaatilised materjalid, šikid lõiked ja moodne siluett.

Joped võivad olla sportlikud-praktilised või tõelised disainiimed. Heade kaitseomadustega ja valmistatud tihti innovaatilistest kõrgtehnoloogilistest materjalidest. Mõnus soe sulejope kulub ära igale põhjamaalasele. Sportlikud mudelid oma suurepärase hingavusega sobivad hästi ka aktiivse elustiili ja liikumise jaoks.

Karusnahad ja kunstkarusnahad on valikus kasukate, jakkide ja detailide kujul. Leiab tõelist luksust, näiteks rebase- ja naaritsanahast kasukaid ja kraesid. Ehtsa karusnaha soojus ja pehmus on ületamatu. Kunstkarusnahast esemed on samuti efektsed, kuid hinnalt taskukohasemad.

Nahk on alati moes, seda tugevat materjali eelistavad sageli jõulised isiksused. Põhjamaa talve sobivad mõnusa paksu voodriga nahast üleriided.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles