Pinocchio efekt: valetaja reedab nina

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik tundeelamused, vaimsed ja füüsilised pingutused muudavad inimese kehaosade temperatuuri, näitasid Hispaania Granada ülikooli psühholoogid.

Termograafiat ehk pindade temperatuuri nähtavaks muutmist hakkas USA sõjatööstus arendama möödunud sajandi keskel, vahendab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Kõigepealt loodi sõjaväele öönägemisseadmed. Praegu kasutatakse infrapunakaameraid meditsiinis ning ehitiste soojakao hindamiseks. Oma uurimistöös on selle appi võtnud Granada ülikooli eksperimentaalse psühholoogia labor.

Emilio Gómez Milán ja Elvira Salazar López avastasid vabatahtlikega tehtud katsetes, et näo temperatuuri muudavad kõik vaimsed pingutused, olgu selleks rasked ülesanded, ülekuulamine või hoopis luiskamine.

Valetava inimese nina ning silmade sisenurkade temperatuur tõuseb kiiresti. Uurijad nimetasid nähtuse Pinocchio efektiks.

Kui valetame, aktiveerub meie ajus suuraju saare nimeline piirkond. Saar on seotud aju tasustussüsteemiga. Lisaks osaleb see ajuosa kehatemperatuuri reguleerimises.

Seksuaalne erutus muudab soojemaks rinna ja suguelundite piirkonna. Miláni ning Lópezi väitel erutuvad mehed ja naised sarnaselt. Naiste erutust saab infrapunakaamera abil tõestada ka siis, kui nad seda ise eitavad.

Iseloomulik soojusmuster on erinevatel treeningviisidel ja tantsul. Näiteks flamenko tantsimisel muutuvad küünarvarred soojemaks, kuid tuharad jahedamaks.

Temperatuuri muutused eri kehaosades ja eri kehapooltel on seotud inimese kehalise, vaimse ja emotsionaalse seisundiga.

Nii saab diagnoosida närvisüsteemi haigusi, mille puhul ei suuda keha korralikult temperatuuri reguleerida. Samuti saab aimata, mida inimene tunneb või mõtleb.

Meetod on kasulik emotsioonide hindamisel ja emotsionaalse nakkuse kindlaks tegemisel, sest väga kaastundlike inimeste kehatemperatuur muutub, kui nad näevad kaaslasi kannatamas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles