USAs käidi välja magustatud jookide maksustamise idee

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USAs käidi välja magustatud jookide maksustamise idee
USAs käidi välja magustatud jookide maksustamise idee Foto: AFP / Scanpix

Ameerika ühendriikide terviseasjatundjad leiavad, et magusatele karastusjookidele kui ebatervislikele toodetele tuleks kehtestada tubakaaktsiisiga sarnanev riiklik maks.

Sel nädalal väljapakutud idee järgi võiks maksu suuruseks olla 1 USA sent ehk 12 Eesti senti ühe untsi ehk 30 milliliitri joogi kohta, kirjutab Reuters.

Terviseasjatundjate sõnul aitaks magusate karastusjookide maksustamine nende tarbimist vähendada ning kogutud maksudollarid saaks suunata ülekaalulisusest tekkinud tervisehädade ravisse.

Yale’i ülikooli teadur Kelly Brownell ja New Yorgi linna tervisevolinik doktor Thomas Frieden pakkusid meditsiiniajakirja New England Journal of Medicine viimases numbris välja, et kuna maksustamine on vähendanud suitsetamist, aitaks see ilmselt ka ebatervislike jookide tarbimist piirata.

Brownell ja Frieden usuvad, et kui limonaadi, spordijooke ja suhkruga magustatud puuviljamahlu ostes tuleks iga 30 milliliitri pealt riigile 1 sent maksta, vähendaks see magusate jookide tarbimist tervelt kümnendiku võrra.

Asjatundjate arvates ei saa ameeriklaste toitumist ainult hariduse abil muuta, isegi kui valitsus terviseprogrammidesse hiigelsummasid suunaks.

Maksu kehtestamise vastu võitleb Ameerika Karastusjoogitootjate Ühing, mille korraldatud uuringu järgi ei poolda 70 protsenti ameeriklastest uut maksu. Lisaks väidab ühing, et maksu kehtestamine võib kaasa tuua ulatuslikke vallandamisi magusate jookide tootmises hõivatud 220 000 inimese seas.

«Ebatervisliku toitumise mõju tervisekulutustele on juba praegu suur ja üha kasvab – ainuüksi ülekaaluliste ja rasvunutega tegelemisele kulub aastas umbes 79 miljardit dollarit,» kirjutasid

Brownell ja Frieden. «Magusad joogid võivad olla rasvumisepideemia suurimaks põhjustajaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles