Türgi MTÜ õpetab koduvägivallaga kimpus naisi relva kasutama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval ehk 25. novembril Türgi pealinnas Ankaras peetud meeleavaldus.
Naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval ehk 25. novembril Türgi pealinnas Ankaras peetud meeleavaldus. Foto: SCANPIX

Türgi mittetulundusühing otsustas hakata korraldama relvakursusi vägivallaohus naistele, kirjutab ajaleht Hürriyet.


«Me usume, et relvastatud naised heidutavad mõrvaplaanidega mehi,» selgitas Hayrettin Bulan, organisatsiooni Şefkat-Der juht. «Rikastel inimestel, rahavahetajatel, prokuröridel ja börsitöötajatel lubatakse relvi kanda seoses nende tööga seotud võimaliku riskiga. Aga mis saab naistest, keda ähvardavad surmaga nende endised abikaasad või pered? Isegi relva vinnastamise heli võib potentsiaalset tapjad hirmutada.»

Bulani sõnul peaks riik tagama ohus naistele maksuvabalt relva, et nad saaksid end hädaolukorras kaitsta.

Lisaks antakse sellel koolitusel osalevatele naistele väljaõpet ka pipragaasi kasutamise ja vihakontrolli alal ning nõuandeid selle kohta, kuidas kasutada õigussüsteemi.

Şefkat-Der (e.k Kaastunde Liit, toim) teatas oma relvakoolitustest 25. novembril ehk naistevastase vägivalla vastu võitlemise päeval. Kesk-Anatoolias Konya provintsis korraldatavale kursusele tuli umbes 15 naist. Pärast kursuse väljakuulutamist on assotsiatsioon saanud üle 20 000 telefonikõne.

Bulani kinnitusel kavatsetakse seda kursust korraldama hakata üle Türgi ning koolitusele kutsutakse ka vihakuritegude ohus transseksuaale.

Bulan lisas, et kursusel on kolm eesmärki. Esiteks enesekaitse õpetamine, teiseks julgeoleku pakkumine naistele, keda Türgi riik meeste vägivalla eest ei kaitse, ning kolmandaks võimalike ründajate heidutamine.

Türgi perede ja sotsiaalpoliitika ministeerium pole selle algatuse kohta öelnud ametlikult midagi. Hürriyetiga rääkinud ministeeriumi ametniku sõnul pole aga võimalik lahendada koduvägivalla probleemi muud vägivalda kasutades ning perede ja sotsiaalpoliitika minister Fatma Şahin pole Şefkat-Deri kursuse üle õnnelik.

Koduvägivald nõuab keskmiselt nelja türklanna elu päevas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles