Rapsijahu teeb vorsti tervislikumaks

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapsipõld.
Rapsipõld. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Teadlase Ene Talpsepa sõnul sobivad tervislikud linajahud ja rapsijahud vorste väärindama, veel rohkem aga küpsistesse.


OÜ Otepää lihatööstus Edgar sai maaülikooli teadlastelt nõu, et vorste tasuks vääristada kiudainerikka rapsi- või linaseemnejahuga - firma omaniku ja tegevjuhi Maie Niidu eesmärgiks oli muuta vorstid tervislikumaks ja küsida selle eest ka paremat hinda, kirjutab

Maaleht

.

Projektis osaleva tehnoloogiainstituudi teaduri Ene Talpsepa väitel on rapsiõli tootmisjääk presskook väärtuslik valgurikas toiduaine, mida on aga selle mõrkja maitse ja mõnede selles sisalduvate ühendite tõttu siiani kasutatud vaid loomasöödana.

Nüüd eemaldasid teadlased laborites need ühendid ja mõruained ning kui hea maitsega rapsijahu sai valmis, töötasid Otepää vorstimeistrid välja toodete retseptid, kus neid kasutada.

Niidu sõnul sobib rapsi- ja linaseemnejahu ka küpsistesse, tortidesse ja paljudesse teistesse toitudesse lisamiseks; Otepää lihatööstuses lisatakse rapsi- ja linajahu praegu Poola poolsuitsuvorsti, Rüütli vorsti, küüslaugurõngasse ja viinerisse 007.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles