Perearstid saadavad inimesi homöopaatilisi ravimeid ostma

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Homöopaatilised ravimid.
Homöopaatilised ravimid. Foto: Õhtuleht

Kuna perearstid on hakanud inimestele soovitama homöopaatilisi preparaate, siis korraldas apteekrite liit loengu, kus neid ka tutvustati.

Apteekrite liidu juht, Paides apteeki pidav  Kai Kimmel tunnistas Tarbija24-le, et päris tihti tuleb ette olukordi, kus perearst saadab inimese ostma homöopaatilisi preparaate. «Ma teiste kohta ei oska öelda, aga tean, et see on ka Tartus probleem ja küllap mujalgi,» arvas ta. Just seetõttu otsustaski apteekrite liit selleteemalise koolituse teha. «Apteeker on reeglina pädev inimene ja ta kunagi ei müü seda, mida ta ei tea,» rõhutas Kimmel. Apteekri sõnul on üllatav, et homöopaatilised vahendid on ravimiametis registreeritud kui ravimid.

«Kas neil on kliinilised katsetused taga? Ravimitel peavad olema kliinilised katsetused ette näidata ja millel ei ole täispaketti kliinilisi katsetusi, siis need pannakse ikkagi pigem toidulisandite nimekirja,» imestas ta. Apteeker lisas, et tema teada homöopaatilistel ravimitel kliinilised katsetused puuduvad.

Ta kinnitas, et ise ta homöopaatilisi preparaate ostjatele ei soovita, aga kui inimene neid küsib, siis pole tal ka põhjust müügist keelduda. «Ma ei tea, kust inimestel need teadmised pärit on, aga kui nad apteeki jõuavad, siis tavaliselt on neil lipik kaasas, kus on nimed peal,» rääkis ta. Kimmeli sõnul vaatab ta soovijaid suurte silmadega ja uurib, kas inimene neid ikka tarvitada ka oskab ning vastuseks kuuleb, et oskan küll. Tema hinnangul on neid preparaate hakatud ostma just viimastel aastatel.

Kimmeli sõnul müüvad ravimite hulgimüügifirmad homöopaatilisi preparaate nagu tavalisigi ravimeid. «Kui nõudlust on, siis tellime,» sõnas apteeker. Homöopaatilistele preparaatidele kehtib üheksaprotsendiline käibemaks nagu tavalistele ravimitele, samas kui toidulisanditel on käibemaks 20 protsenti.

Arste üllatab nende populaarsus

Perearst Diana Ingerainen on üllatunud, kuuldes apteekri väidet homöopaatiliste ravimite kohta. «See laine käis ju juba 15 aastat tagasi üle,» tõdes ta hämminguga. Ingeraineni sõnul pole neid vahendeid üheski ravijuhendis kirjas. «Kui me oleme arsti-patsiendi suhtes, siis arstide soovitused peavad olema teaduspõhised. Seni, kuni meil neid ei ole, me ka midagi ei soovita,» toonitas perearst.

 Ta kinnitas, et perearstide selts pole sel teemal oma seisukohta kujundanud, kuna see pole olnud probleemiks. «Seltsi üldine seisukoht on, et me peame jagama tõenduspõhist informatsiooni,» toonitas ta veel kord. Arst lisas, et mujal Euroopas on homöopaatia hästi reguleeritud ning see peaks nii olema ka Eestis. «Meil on nende hulgas palju soolapuhumist,» nentis perearst.

Ingerainen on veendunud, et igas inimeses on teatud ressursid, mis käivituvad, kui inimene pöörab rohkem tähelepanu oma tervisele – hakkab ta siis tarvitama homöopaatilisi vahendeid või muudab oma eluviisi tervislikumaks. «Seda on ka uuritud toidulisandite puhul, et kui inimene muretseb oma tervise eest, midagi selleks ette võtab ning reeglina ka maksab selle eest, siis tekib suur motivatsioon oma tervisega tegeleda,» rääkis perearst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles