Viis nõuannet, kuidas partneri lähedushirmu ületada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud mured suhetes on põhjustatud sellest, et üks partneritest tõmbub iga kord eemale, kui teine tahab rohkem lähedust. Armastuse jagamine ei olegi tegelikult nii lihtne, kui me tahaksime arvata.

Palju on neid inimesi, kes ei suuda suuri tundeid või tähelepanu taluda ja üritavad end kaitsta. Endale seatud piiranguid elatakse enamasti välja lähisuhetes ja sageli on (üle)reageerimine käimasolevas suhtes põhjustatud ikka minevikukogemustest, kirjutab Psychology Today. Psühholoogiadoktor Lisa Firestone annab nõu, kuidas võita endas või partneris peituvat hirmu läheduse ees.

Ära hakka süüdistama

Mida rohkem sa üritad, seda kaugemale ta tõmbub. Ometigi ei ole süüdistamine mingi lahendus. Liiga tihti hakkavad inimesed partneri vigu nii-öelda tallele panema ja neid hiljem nina peale viskama, mistõttu imetlus kujuneb vastumeelsuseks. Nõnda keskendutakse vaid negatiivsetele omadustele, moodustatakse neist mingi enda peas välja kujunenud mall, millisena hakatakse edaspidi teist nägema. Kui kujutluspilt kaaslasest on moondunud, siis mõjutab see ka meie endi käitumist, sest võime teha asju, mida me tavaliselt heaks ei kiida.

Kui me ei hoia negatiivsest kujutluspildist kinni, siis suudame käituda nii, nagu on meile tõeliselt omane. Olles oma partneriga haavatav, avatud ja kaastundlik, sisendame temasse turvatunnet, mis laseb aja jooksul suhtega edasi minna ning intiimsem olla.

Analüüsi ennast

Kui märkame, et partner tõmbub mingil põhjusel eemale, siis tasub järele mõelda, kas oleme ise käitunud mingil viisil provotseerivalt või tema hirmule kaasa aidanud. Ole valmis endale teadvustama, et  aitad ise kaasa nendele olukordadele, milles oled. Kui kallim ei taha end avada, siis kas võib olla, et oled seda ise oma käitumisega kuidagi soodustanud? Kas sa näägutad? Oled hajameelne? Kas suhtud teise muredesse üleolevalt, õpetades või käsutades? Oma käitumisega võib suhtes lähedusprobleeme suuresti muuta.

Märka mustreid

Kui inimesed tunnevad lähedust, siis nad reageerivad sellele. Mõnikord negatiivselt, mõnikord positiivselt. Selle põhjused on väga keerukad ning seotud sellega, kuidas me oleme õppinud ennast nägema. Hea kohtlemine võib põhjustada vastupidist reaktsiooni, sest see on vastuolus negatiivse pildiga, millisena me olema harjunud ennast nägema või millisena me olema arvanud, et teised meid näevad.

Sellest võib üle saada, kui hakkame märkama suhet lõhkuvaid käitumismustreid ja suhtedünaamikat. Näiteks – kui kallim tõmbub eemale, siis kuidas me käitume? Võib olla, et see reaktsioon tekitab meis jõuetust, mis võib omakorda muuta meid teise silmis veelgi sõltuvamaks ja lämmatavamaks. Meie abitus võib teha partneri veelgi kriitilisemaks ja ta tahab veelgi rohkem eemale tõmbuda. Selle peale võime ise taas vihastada ning tema omakorda jällegi kalgim olla.

Rääkige probleemidest neutraalsel ajal

Kui olete parasjagu tülis või tigedad, ei ole hea aeg rääkida suhte tulevikust. Avatud vestluseks on parim aega siis, kui olete mõlemad rahunenud. Siis võib rääkida sellest, milliseid probleeme olete täheldanud ja kuidas need korduvad ning kuidas see teid kumbagi mõjutab. Rahulikus situatsioonis on lihtsam end avada ja mõelda, kuidas minevik suhet mõjutab.

Selleks, et mõista, miks on mõni inimene teatud olukordades nii tundlik, oleks mõistlik psühholoogi poole pöörduda, kes aitab seda selgitada ja põhjustele jälile jõuda. Mida paremini me ennast mõistame, seda paremini saame oma reaktsioone valida ja elu nautida.

Ära ole jõuetu

Olenemata sellest, mis su suhtes toimub, on oluline, et sa ei tunneks end lootusetult, nagu oleneks sa kellestki teisest. Inimestel tuleb ikka raskusi ette ja kui partneril on probleeme, siis ei tohiks seda isiklikult võtta. Endale kindlaks jäämist saab õppida, et olla emotsionaalselt vastupidavam. Selleks peab tundma eelkõige iseennast, et mitte reageerida lapsikult.

Kui partneril on probleeme, siis peaks talle kaasa tundma, mitte tundma end ohvrina. Me kontrollime oma käitumist ise. Mis puutub suhte eesmärkidesse, siis peaksime soovima olla armastavad ja lahked, mitte provotseerivad või agressiivsed. Kui neid soove mõista ja meelde jätta, siis saab hirmudest hoolimata suhet hoida ja lihtsalt armastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles