Värske raamatuautor Kirsti Timmer: õpime üksnes enda, mitte teiste vigadest

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirsti Timmer
Kirsti Timmer Foto: promo

Raadio- ja telehääl Kirsti «Oprah» Timmer võttis nõuks Sky Plusi hittsaate «Naistekas» skandaalsemad lood kaante vahele talletada. Raamat, mis kannab pealkirja «Naistekas» on müügil tänasest ka raamatupoodides.

Küsimusele, miks otsustas Timmer raamatu just praegusel ajahetkel avaldada, vastas asjaosaline, et vahel on tarvis minevikust ülesaamiseks sellest rääkida, ning et kuna saade on tänaseks juba pea üheksa aastat eetris olnud, on ka pakkumisi pikantsetest lugudest raamat vorpida Eesti Oprah’le mitmeidki kordi tulnud.

«Ju ma polnud neil kordadel raamatu avaldamiseks veel valmis. Nüüd aga tundus olevat õige aeg ja tulemusega olen ma väga rahul.»

Teemade osas pidi Timmer langetama valiku, kuna raamat teadupärast on piiratud mahuga väljaanne. «Leppisime kirjastaja Tiina Ristimetsaga kokku, et võtame vaatluse alla kümme teemat. Raamat avab inimeste elud, olukorrad - nii valusad kui koomilised,» rääkis Timmer Naine24-le.

«Need on inimeste lood, kes elavad meie ümber ja kellega väliselt on ehk kõik korras. Seda aga, milliseid valusaid mälestusi või saladusi nad endas kannavad, ei saa me võib-olla et kunagi teada,» arutles Timmer ning lisas, et vahel on vaja mineviku varjudest vabanemiseks kõik hingelt ära rääkida.

««Naisteka» saade on selleks ideaalne koht. Kirjutajad on raamatus anonüümsed, aga lood, mis välja valisin, eranditult mõtlemapanevad. Iga peatüki juures on ka minu arvamuslugu antud teemal ja pereterapeudi kommentaar,» annab Timmer ülevaate raamatu ülesehitusest.

Raadiosaade, mis on avardanud maailmapilti

Timmer pihib, et saate tegemine nende mitmete aastate jooksul on avarandud ka tema enda maailmapilti. «Kui aastas on 51 nädalat, teeb see 51 saadet, igas saates 60-100 kirja. Erinevad arvamused, suhtumised, saatused... Olen õppinud tolerantsi ja mõistmist,» usub naine.

Siiski usub Timmer, et ka nii sageli teiste probleemidega tegeledes pole ta sellest ise midagi kõrva taha suutnud panna. «Ükskõik kui targad me oleme, õpime siiski ainult enda vigadest,» leiab Timmer.

Raamatu kõige kummalisemale ja valusamale loole teab Timmer kohe viidata. «See on raamatu esimeses peatükis. Lugu räägib perevägivallast. See on hirmuäratavalt kurb ja julm lugu läbi lapsepõlve kestvast õudusest,» kergitab Timmer pisut saladuskatet.

«Naisteka» suurimad fännid on olnud mehed

Timmer avaldab, et algselt sai saade tehtud eesmärgiga, nagu ka pealkiri ütleb, naistele. Küll aga kuulas seda uut ja kummalist suhtesaadet esimesel viiel aastal ülekaalukalt meeskõrv - nimelt 75 protsenti kogu kuulajaskonnast.

«Täna jaguneb protsent enam-vähem võrdselt pooleks. Ma ei kirjutanud seda raamatut ei meestele, ei naistele. Sihtgrupiks on Eesti inimene,» rääkis Timmer. «Küll aga on minuni jõudnud juba kuuldused, et interneti kaudu tellivat raamatut ülekaalukalt just meesterahvad.»

Timmer hoiatab neid, kes raamatust suurt ilukirjanduslikkust otsida tahavad. «See raamat on tõsielu, reality. Ülevaade meie sõpradest, vanematest, naabritest, ämmadest, töökaaslastest ja armukestest.»

Mis saab raadiosaatest tulevikus?

Saatejuhi Timmeri hinnangul pole üheksa aastaga kuulajanumbrid ega kirjadelaviin kuskilt otsast vähenenud. «Ma ei ole ka tundnud, et täna ei viitsi raadiosse minna. Kuulajad armastavad meid ja meile meeldib seda saadet teha,» kinnitab ta. «Kuna «Naistekas» on siiani pea kuulatavaim saade Eesti raadiomaastikul ja ükski laupäev ei sarnane teisele, siis teeme aga rõõmsalt edasi.»

Timmer tänab kõiki, kes seda kolme tundi temaga jaganud on ning soovitab kõigil värskest raamatust «Naistekas» ka oma lugu üles leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles